Angka kematian di ribut Filipina meningkat kepada 19 orang, Berita Asia & Berita Teratas SE

Angka kematian di ribut Filipina meningkat kepada 19 orang, Berita Asia & Berita Teratas SE

MANILA (AFP) – Angka kematian akibat ribut yang mencetuskan tanah runtuh dan banjir kilat di seluruh Filipina meningkat kepada sekurang-kurangnya 19 orang, kata pihak berkuasa pada hari Khamis (14 Okt), yang menghubungkan hujan yang melampau dengan perubahan iklim.

Badai Tropika yang teruk Kompasu membuang hujan lebih dari sebulan dalam dua hari ketika melanda negara kepulauan minggu ini, kata jurucakap agensi bencana nasional Mark Timbal kepada AFP.

Kompasu – dinamakan dengan pengucapan “kompas” dari Jepang – memperhebat monsun barat daya yang telah memenuhi banyak negara yang rawan bencana.

Provinsi-provinsi di pulau Luzon yang paling padat penduduknya paling parah dilanda ribut, yang menyebabkan kerosakan lebih dari satu miliar peso (S $ 26.7 juta) kepada sektor pertanian dan merosakkan ratusan rumah.

Timbal mengatakan bahawa curah hujan “bahkan lebih besar daripada pengalaman Ondoy”, merujuk kepada Topan Ketsana yang dahsyat, yang dikenali di Filipina sebagai Badai Tropika Ondoy, yang melanda pada tahun 2009 dan meragut ratusan nyawa.

“Ini hanya membuktikan kesan perubahan iklim berkaitan dengan peningkatan bahaya alam ini,” kata Timbal.

“Ini terus menimbulkan tantangan bagi sistem penanggulangan bencana kita – kita selalu harus meningkatkan persiapan kita dalam melihat keadaan terburuk untuk setiap bahaya alam.”

Kerana suasana yang lebih panas menahan lebih banyak air, perubahan iklim meningkatkan risiko dan intensitas banjir akibat hujan lebat.

Sembilan belas kematian telah disahkan setakat ini, majoriti di wilayah barat laut Ilocos Sur, di mana sebahagian besar mangsa terperangkap dalam banjir kilat.

Agensi bencana juga memeriksa 11 lagi kematian yang dilaporkan, kebanyakannya di wilayah pergunungan Benguet yang terkunci di darat.

Seramai 14 orang telah dilaporkan hilang.

Timbal mengatakan bahawa “perubahan sifat” bahaya telah menyukarkan pencapaian sasaran mereka tanpa korban jiwa.

“Setiap bahaya unik untuk yang berikutnya,” katanya. “Ini normal baru disebabkan oleh perubahan iklim.”


Seorang melihat perairan banjir berikutan ribut taufan tropika Kompasu di Baguio, Filipina pada 12 Oktober 2021. FOTO: REUTERS

Timbal menambah bahawa hampir 15,000 orang meninggalkan rumah mereka, tetapi hanya sekitar separuh tinggal di pusat pemindahan. Selebihnya mencari perlindungan dengan rakan atau saudara kerana dikhuatiri terkena coronavirus.

Ribut bergerak melintasi Laut China Selatan pada hari Selasa ke arah Hong Kong, memaksa pusat perniagaan antarabangsa menjadi lemah.

Filipina – diangkat sebagai salah satu dunia yang paling rentan terhadap dampak planet pemanasan – dilanda rata-rata 20 ribut dan taufan setiap tahun, yang biasanya menghilangkan hasil panen, rumah dan infrastruktur di kawasan yang sudah miskin.


Posted : togel hari ini hongkong yang keluar