askST: Apakah peraturan pembezaan vaksinasi di kemudahan sukan ?, Berita Singapura & Berita Teratas

askST: Apakah peraturan pembezaan vaksinasi di kemudahan sukan ?, Berita Singapura & Berita Teratas

SINGAPURA – Peraturan pembezaan vaksin yang lebih ketat akan diperkenalkan pada hari Rabu (13 Okt) sebagai sebahagian langkah untuk melindungi individu yang tidak divaksinasi dalam masyarakat dan mengurangkan tekanan pada sistem penjagaan kesihatan negara.

Langkah-langkah ini termasuk hanya membenarkan individu yang divaksinasi ke pusat membeli-belah – yang juga menempatkan sebilangan gim – dan kedai mandiri yang bukan pasar raya.

Berikut adalah jawapan untuk beberapa pertanyaan yang mungkin anda miliki mengenai langkah-langkah untuk aktiviti sukan dan tempat sukan:

S: Siapa yang dianggap diberi vaksin sepenuhnya?

J: Seseorang dianggap diberi vaksin sepenuhnya 14 hari selepas menerima rejimen lengkap vaksin Pfizer-BioNTech / Comirnaty, Moderna atau Penyenaraian Penggunaan Kecemasan Organisasi Kesihatan Sedunia yang lain.

Mereka yang telah pulih dari Covid-19 atau telah memperoleh keputusan ujian pra-acara (PET) Covid-19 negatif yang diambil 24 jam sebelum peristiwa itu juga dianggap divaksin.

S: Adakah langkah-langkah pengurusan selamat yang dibezakan dengan vaksinasi di kemudahan sukan?

J: Langkah-langkah pengurusan keselamatan (VDS) yang dibezakan dengan vaksinasi hanya dilaksanakan untuk kemudahan yang menawarkan aktiviti terbuka dan / atau kemudahan dalaman yang menyediakan peralatan biasa.

Di kemudahan ActiveSG yang melaksanakan VDS, individu yang tidak divaksinasi dengan keputusan ujian pra-peristiwa negatif yang sah atau individu yang pulih yang mempunyai risiko yang sama lebih rendah dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti.

Stadium dan kolam renang ActiveSG yang berada di luar rumah membenarkan orang ramai tanpa mengira status vaksinasi.

Singapore Sports Hub memperkenalkan VDS di OCBC Arena pada bulan Ogos tahun ini, dengan mengambil petunjuk dari agensi masing-masing mengenai langkah-langkah pengurusan yang selamat yang berlaku di tempat dan programnya yang lain.

S: Adakah individu yang diberi vaksin sepenuhnya dan tidak divaksinasi dibenarkan untuk berkongsi peralatan senaman?

J: Untuk kemudahan luar, pengendali dapat menyediakan peralatan biasa untuk peserta mereka, sementara VDS perlu dilaksanakan di kemudahan dalaman sebelum peralatan umum dapat disediakan.

Pengendali perlu mengesahkan status vaksinasi semua peserta, dan memastikan bahawa hanya individu yang divaksinasi sepenuhnya akan dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti tertutup pakaian.

Walaupun kemudahan di dalam bangunan tidak menawarkan aktiviti yang tidak ditutupi pakaian, ia harus membuat pemeriksaan status vaksinasi semasa masuk jika peralatan umum disediakan di kemudahan tersebut.

Dalam keadaan di mana aktiviti di dalam rumah dan peralatan disediakan, orang yang diberi vaksin dan tidak divaksinasi dibenarkan berada dalam kumpulan dua individu yang sama selagi mereka masih bertopeng.


Posted : nomor yang akan keluar malam ini hongkong