Bank Pembangunan Asia meningkatkan matlamat pembiayaan iklim 2019-2030 kepada $ 135 bilion, Berita Asia & Berita Teratas

Bank Pembangunan Asia meningkatkan matlamat pembiayaan iklim 2019-2030 kepada $ 135 bilion, Berita Asia & Berita Teratas

WASHINGTON (REUTERS) – Bank Pembangunan Asia (ADB) akan meningkatkan sasaran pembiayaan iklimnya sebanyak AS $ 20 bilion kepada sasaran baru AS $ 100 bilion ($ 135 bilion) untuk tempoh 2019 hingga 2030, dan bertujuan untuk melancarkan konsepnya untuk bersara loji janakuasa arang batu pada persidangan iklim COP26 di Scotland bulan depan, kata ketua pemberi pinjaman pada hari Selasa (12 Okt).

Rancangan itu, yang diungkapkan oleh presiden ADB Masatsugu Asakawa dalam wawancara dengan Reuters, meningkatkan matlamat pembiayaan iklim AS $ 80 bilion sebelumnya untuk negara-negara membangun di Asia selama dekad yang diumumkan pada 2018.

“Perjuangan menentang perubahan iklim akan dimenangkan atau kalah di Asia dan Pasifik, dan kami komited untuk berkhidmat sebagai bank iklim dan rakan iklim jangka panjang untuk wilayah kami,” kata Encik Asakawa.

Pembiayaan tambahan sebanyak AS $ 20 bilion akan memberi sokongan kepada usaha mitigasi iklim, termasuk sumber tenaga rendah karbon, projek penyesuaian iklim dan projek sektor swasta.

Asakawa berkata, ADB sekarang merancang pembiayaan mitigasi iklim sebanyak AS $ 66 bilion hingga 2030, termasuk untuk simpanan tenaga baru, kecekapan tenaga dan pelaburan pengangkutan rendah karbon. Pemberi pinjaman yang berpusat di Manila akan merancang pembiayaan penyesuaian iklim sebanyak AS $ 34 bilion, termasuk projek penyesuaian pertanian, bandar dan air.

Bank itu juga merancang untuk meningkatkan operasi sektor swasta untuk menarik lebih banyak modal sektor swasta untuk membiayai teknologi dan inovasi iklim baru, menggunakan AS $ 12 bilion dari kunci kira-kira untuk menarik hingga 30 juta dolar AS dalam modal swasta baru, kerana peningkatan permintaan untuk pembiayaan, kata Encik Asakawa.

Rancangan tersebut disampaikan pada hari Selasa kepada Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen, yang telah mengadakan pertemuan dengan bank pembangunan multilateral, termasuk ADB dan Bank Dunia, untuk membincangkan usaha mereka untuk meningkatkan pembiayaan iklim sejajar dengan Perjanjian Paris 2015.

Persaraan tanaman arang batu

Reuters pertama kali melaporkan pada bulan Ogos bahawa ADB bekerjasama dengan firma kewangan utama untuk mengembangkan mekanisme untuk membeli loji tenaga arang batu di Asia dan menghentikannya lebih awal untuk mengecilkan sumber pelepasan karbon terbesar.

Asakawa mengatakan kumpulan itu telah menyelesaikan studi kelayakan awal dan sekarang memulai studi konsep yang lebih panjang di tiga negara sasaran – Vietnam, Filipina dan Indonesia.

Kajian kelayakan awal memberikan kerangka kerja bagi ADB untuk terlibat dengan sekumpulan pemangku kepentingan negara, serantau dan global untuk mendukung peralihan dari arang batu ke tenaga bersih.

Asakawa mengatakan bahawa minat semakin meningkat di antara negara-negara membangun yang lain untuk menyertai inisiatif ini di kemudian hari.

ADB dan rakan-rakannya, termasuk syarikat insurans Britain Prudential, pemberi pinjaman Citi dan HSBC, dan BlackRock Real Assets, bertujuan untuk melengkapkan dan melancarkan dana pelaburan perintis pada tahun 2022 dan membuat pembelian loji janakuasa awal tahun depan atau awal 2023.

Konsep ini tidak termasuk dalam tujuan pembiayaan iklim keseluruhan ADB kerana sebahagian besar wang akan datang dari pelabur swasta dan sumber penderma, termasuk dermawan, kata Encik Asakawa.

Kajian oleh Institut Ekonomi Energi dan Analisis Kewangan menganggarkan bahawa menghentikan separuh loji janakuasa arang batu di Indonesia, Filipina dan Vietnam akan memerlukan pembiayaan sebanyak AS $ 55 bilion, memerlukan sokongan kuat dari pemerintah Asia Tenggara untuk menarik pembiayaan.

ADB akan mengumumkan kerjasama untuk merancang dan mewujudkan Mekanisme Peralihan Tenaga (ETM) di COP26.

“Walaupun sekarang, beberapa dermawan telah menunjukkan minat untuk melabur dalam inisiatif baru ini. Oleh itu, kami merancang untuk melancarkan ETM di COP26 di Glasgow,” kata Encik Asakawa.

Dia menambah bahawa dia berharap dapat menyampaikan rencana bersama-sama dengan Menteri Kewangan Indonesia Sri Mulyani Indrawati dan Menteri Kewangan Filipina Carlos Dominguez.


Posted : togel hari ini hongkong yang keluar