Bola Sepak: Blues ‘Mason Mount baru sahaja bermula selepas pencalonan Ballon d’Or, Berita Bola Sepak & Berita Teratas

Bola Sepak: Blues ‘Mason Mount baru sahaja bermula selepas pencalonan Ballon d’Or, Berita Bola Sepak & Berita Teratas

LONDON (AFP) – Pemain tengah England dan Chelsea, Mason Mount mengatakan pada hari Isnin (11 Okt) adalah istimewa untuk melihat namanya dimasukkan dalam senarai pendek 30 pemain untuk Ballon d’Or.

Tetapi pemain berusia 22 tahun itu menegaskan bahawa dia baru saja memulai, setelah setahun di mana dia membantu the Blues memenangi Liga Juara-Juara dan England mencapai final kejohanan besar pertama sejak 1966.

“Ia istimewa. Melihatnya dan berada di samping nama-nama itu jelas merupakan mimpi,” katanya kepada wartawan menjelang kelayakan Piala Dunia Three Lions menentang Hungary pada hari Selasa.

“Selama bertahun-tahun kamu bekerja keras, mendedikasikan dan melihat sesuatu seperti itu, ini menunjukkan semuanya terbayar. Ini baru permulaan, tidak berhenti sekarang.”

Mount tidak berminat untuk memenangi anugerah itu, namun Lionel Messi menjadi kegemaran untuk memenangi gelaran itu untuk kali ketujuh setelah memimpin Argentina ke kejayaan Copa America.

“Saya meragukannya tetapi anda tidak pernah tahu,” tambahnya. “Perkara yang paling penting bagi saya ialah saya terus berusaha mencapai tahap yang telah saya tetapkan sebelumnya dan melangkah lebih jauh.”

Mount menghadapi persaingan yang sengit hanya untuk mengekalkan tempatnya di Xeth terkuat Gareth Southgate.

Phil Foden dari Manchester City bersinar ketika pasukan yang banyak berubah mengalahkan Andorra 5-0 pada hari Sabtu di Andorra la Vella.

Southgate mengaku akan melakukan perubahan borong untuk lawatan orang Magyars ke Wembley.

Harry Kane dan Raheem Sterling adalah antara mereka yang akan kembali, tetapi bos England itu mengatakan mustahil untuk menyenangkan semua orang dengan pelbagai bakat menyerang untuk dipilih.

“Saya sakit kepala dan saya melakukan kejahatan setiap kali memilih pasukan,” kata Southgate. “Ia sangat sukar setiap masa.

“Kami mempunyai begitu banyak pemain yang bagus dan persaingan yang baik dan kuat untuk tempat. Terdapat banyak pemain yang mempunyai keyakinan dan reputasi mereka sendiri yang bagus (menentang Andorra) dan itu menyenangkan untuk dilihat.”

Pasukan Southgate mempunyai kelebihan empat mata ke atas Albania dan kalah lima mata ke atas Poland dengan baki tiga perlawanan dalam Kumpulan I Eropah kelayakan.

Tempat England di Qatar tahun depan secara efektif akan dimeterai dengan kemenangan ke atas Hungaria dan seri antara Albania dan Poland, yang bertemu di Tirana, berkat perbezaan gol mereka yang jauh lebih unggul.


Posted : angka keluar hk