Bola Sepak: Lion City Sailors meraih gelaran Liga Perdana Singapura pada hari akhir yang dramatik, Berita Bola Sepak & Berita Teratas

Bola Sepak: Lion City Sailors meraih gelaran Liga Perdana Singapura pada hari akhir yang dramatik, Berita Bola Sepak & Berita Teratas

SINGAPURA – Pada hari terakhir musim yang mendebarkan, Lion City Sailors yang berbelanja besar telah memenangi kejuaraan Liga Perdana Singapura (SPL) pertama mereka pada musim kedua sebagai kelab yang diswastakan setelah menewaskan Balestier Khalsa 4-1 di Jalan Besar pada hari Ahad (Oktober) 10), kerana mereka mengharapkan pencapaian yang lebih besar.

Ini adalah kali pertama kelab tempatan memenangi SPL sejak Warriors FC menjadi juara pada tahun 2014. Sejak itu, Albirex Niigata telah memenangi kejuaraan empat kali dan DPMM Brunei dua kali.

Selepas 21 perlawanan, mereka mendapat 48 mata, dua lebih banyak daripada juara yang digulingkan Albirex, yang diikat seri 4-4 oleh Tanjong Pagar United di Jurong East.

Di hadapan maksimum 1.000 penonton yang dibenarkan di bawah langkah-langkah pengurusan selamat Covid-19, para Pelaut memimpin minit kelapan menerusi Song Ui-young, tetapi dibuat keringat setelah Aidil Johari menyamakan kedudukan pada minit ke-31.

Walaupun Gabriel Quak menerkam jarak dekat 10 minit kemudian untuk menjadikannya 2-1 kepada Pelaut, masih ada unsur ketidakpastian ketika Albirex memimpin Tanjong Pagar 4-1 pada separuh masa.

Tetapi gol lewat dari $ 2.9 juta menandatangani Diego Lopes (minit ke-78) dan Quak (ke-81) menenangkan kegelisahan walaupun Adam Swandi dikeluarkan untuk kad kuning kedua pada minit ke-86.

Pelatih pelaut Kim Do-hoon menyedari bagaimana pasukannya telah melakukan tugas mereka untuk menjaringkan gol yang diperlukan walaupun dia berusaha mengetatkan pertahanan dalam 10 perlawanan tanpa kalah sejak perlawanan pertamanya bertugas pada bulan Julai.

Dia berkata: “Melangkah ke hadapan, pasukan ini diberkati dengan pilihan dan kemampuan untuk menjaringkan gol penting adalah penting. Secara defensif, kami sangat baik. Walaupun kami mungkin kebobolan satu atau dua gol lewat, ada solidariti pertahanan yang jauh lebih baik sekarang berbanding ketika saya mula-mula mengambil alih.

“Datang di pertengahan musim, saya punya waktu untuk membuat para pemain terbiasa dengan bagaimana saya melakukan sesuatu. Walaupun begitu, mereka sebagian besar telah bertindak balas dengan baik dan telah berusaha keras untuk menyesuaikan diri.”

Dan sekarang, mereka boleh bermimpi untuk mencapai perkara yang lebih besar di peringkat benua yang lebih tinggi.

Ketua pelaut, Forrest Li menulis dalam catatan program pertandingannya: “Kami tahu bahawa bola sepak adalah perniagaan hasil. Kejayaan di lapangan adalah penanda yang paling jelas sama ada kita benar-benar membuat gerakan positif untuk terus berada di landasan yang benar dan meningkatkan sebanyak mungkin, dan secepat yang kita mahu.

“Kami faham, kami tidak akan mencapai semua tujuan kami dalam semalam, tetapi kami berhasrat untuk terus maju secepat yang kami dapat, kerana perubahan yang kami impikan bukan hanya di dalam kelab kami, tetapi di seluruh bola sepak Singapura.”


Posted : angka keluar hk