Bola Sepak: Ronaldo menjaringkan hatrik ketika Portugal mengatasi Luxembourg, Berita Bola Sepak & Berita Teratas

Bola Sepak: Ronaldo menjaringkan hatrik ketika Portugal mengatasi Luxembourg, Berita Bola Sepak & Berita Teratas

FARO (REUTERS) – Hat-trick karier ke-58 dari Cristiano Ronaldo membantu Portugal melangkah ke kemenangan tuan rumah 5-0 ke atas Luxembourg dalam kelayakan Kumpulan A Piala Dunia pada hari Selasa (12 Okt).

Treble, yang bermaksud Ronaldo menjadi orang pertama yang menjaringkan 10 hatrik antarabangsa, menjadikannya 115 gol antarabangsa dari 182 caps ketika dia terus menarik diri sebagai pencetak gol antarabangsa lelaki sepanjang masa.

Kemenangan memastikan Portugal kekal ketinggalan di belakang pendahulu Serbia, yang melonjak ke 17 mata dengan kemenangan 3-1 ke atas Azerbaijan, dengan permainan di tangan dan perbezaan gol unggul.

Portugal mempunyai permainan tetapi menang dalam 18 minit pertama.

Ronaldo meledak dua kali dari tempat penalti sebelum rakan sepasukannya di Manchester United, Bruno Fernandes menjadikannya tiga saat dia melepaskan tembakan setelah melakukan kerja baik dari Bernardo Silva.

Penyerang kemudian melewatkan dua peluang bermata dua pada rehat ketika dia mencari yang ketiga, sebelum ditolak gol hatrik yang menakjubkan ketika Anthony Moris melakukan tendangan overhead akrobatiknya.

Portugal tidak perlu menunggu lama untuk keempat mereka, namun ketika pemain tengah Joao Palhinha masuk dari sudut yang dihasilkan dengan hanya 20 minit lagi.

Ronaldo tidak boleh dinafikan ketika pasukan tuan rumah terus berjalan, menjaringkan gol tiga minit dari masa dengan tandukan dari jarak dekat.

Bulan depan pasukan Fernando Santos dari Portugal melakukan perjalanan ke Ireland sebelum menjadi tuan rumah Serbia dalam perlawanan yang boleh menjadi pemenang untuk melayakkan diri ke Piala Dunia 2022 di Qatar.


Posted : angka keluar hk