Bos Globetrotting Spac meninggalkan China di tengah ketegangan yang semakin meningkat, Berita Syarikat & Berita Teratas Syarikat & Pasaran

Bos Globetrotting Spac meninggalkan China di tengah ketegangan yang semakin meningkat, Berita Syarikat & Berita Teratas Syarikat & Pasaran

NEW YORK (BLOOMBERG) – Para peniaga peniaga global yang memulakan perniagaan cek terus memberitahu pelabur ada satu tempat yang tidak akan mereka pergi: China.

Sekurang-kurangnya empat syarikat pemerolehan tujuan khas (Spacs) telah menyemak semula fail IPO mereka dalam beberapa bulan terakhir untuk mengeluarkan China dari kawasan kepentingan mereka. Perubahan itu terjadi ketika pengawal selia sekuriti AS menuntut banyak pengungkapan mengenai risiko menjalankan perniagaan di China, sementara pihak berkuasa Beijing menakut-nakutkan pasar dengan tindakan keras mereka yang meluas terhadap kelebihan korporat.

Ketika Pacifico Acquisition Corp yang berpusat di Asia pertama kali melancarkan rancangan penyenaraiannya pada bulan Julai, ia mengatakan pencariannya akan tertumpu pada syarikat tenaga, bioteknologi dan pendidikan baru China. “China” muncul 45 kali dalam pengajuan awal ketika Pacifico menyebut prospek panas bagi industri-industri di ekonomi terbesar di Asia.

Hanya dua minggu kemudian, ia mengubah prospektusnya untuk mengatakan bahawa ia akan mencari di mana-mana di rantau ini kecuali China. Ia akhirnya mengumpul AS $ 57.5 juta (S $ 78 juta) dan mula diperdagangkan bulan lalu.

Bekas pegawai bank Kumpulan UBS, Patrick Ngan, Nova Vision Acquisition Corp dan Kairous Acquisition Corp, yang dimulakan oleh pelabur modal teroka Malaysia, Joseph Lee, juga mengemas kini rancangan mereka untuk secara terang-terangan mengatakan bahawa mereka akan mengelakkan China daripada memburu perjanjian Asia.

Larangan China

Ledakan Spac mendorong banyak peniaga dengan hubungan China untuk memulakan syarikat cek kosong mereka sendiri, dengan harapan negara itu akan membuktikan tempat yang baik untuk mencari syarikat permulaan yang mencari jalan pintas ke pasaran awam. Segala-galanya berubah pada musim panas, ketika Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS mula menuntut agar penerbit memasukkan peringatan yang semakin tegas mengenai bagaimana kesepakatan China boleh menjadi salah.

Di seberang lautan, pihak berkuasa China juga mulai mempersulit syarikat mencari senarai asing dengan memerlukan tinjauan keselamatan siber. Walaupun firma tertentu telah menemui cara untuk mematuhi, beberapa bos Spac kini memutuskan bahawa ia tidak perlu disusahkan dan mengalihkan tumpuan mereka ke negara lain.

Ahli perniagaan Singapura, James Tan melangkah lebih jauh dengan Spac terbarunya, yang meminta AS $ 50 juta untuk pemerolehan Asia. 8i Acquisition 2 Corp mengemas kini dokumen tawarannya bulan lalu untuk mengatakan bahawa secara tegas dilarang di bawah perundangannya bergabung dengan syarikat yang berpusat di China atau menjalankan sebahagian besar perniagaannya di sana.

“Memiliki sasaran China membuat segalanya menjadi lebih rumit pada saat ini,” kata Yoann Delwarde, yang memimpin Spac berteknologi Asia yang mengemukakan rancangan penyenaraian pada bulan Julai. “Tidak mustahil, tetapi penasihat undang-undang perlu bekerja lebih keras untuk menyelesaikan sesuatu.”

Fokus Baru

Delwarde, yang bertujuan untuk mengumpulkan US $ 50 juta untuk Embrace Change Acquisition Corp., mengatakan dia harus tetap terbuka dan membangun saluran pengambilalihan yang berpotensi di seluruh Asia. Eksekutif yang berpangkalan di Shanghai itu mengatakan dia mungkin akan menghabiskan lebih banyak masa daripada yang diharapkan untuk melihat sasaran di luar China.

Satu lagi pasukan Spac yang merancang penyenaraian di New York memutuskan untuk mengalihkan tumpuan pelaburan mereka dari China ke India dengan harapan mereka akan mendapat kelulusan SEC untuk penawaran itu dengan lebih cepat, kata seorang yang berpengetahuan mengenai perkara itu. Jurubank mengatakan banyak Asia Spac yang sudah diperdagangkan juga melangkah lebih jauh dalam usaha pemerolehan mereka.

Pengedar siri, Suying Liu, yang menolong Playboy umum tahun lalu, menjauhkan diri dari negara ini dengan syarikat cek kosong terbarunya. Dia mengajukan rancangan minggu lalu untuk mengumpulkan US $ 50 juta untuk Mountain Crest Acquisition Corp V, yang akan memberi tumpuan kepada Amerika Utara dan Asia Pasifik, tidak termasuk China.

Pengedar Spac mengecilkan fokus mereka ketika pasaran semakin tertekan. Pengumpulan dana telah jatuh tajam dalam beberapa bulan terakhir dan Indeks Spac IPOX, yang mengesan prestasi perdagangan syarikat cek kosong, turun sekitar 30 persen dari puncak Februari. Peserta baru juga akan menghadapi banyak persaingan, kerana ada sekitar 470 Spac yang tersenarai di New York yang sedang mencari sasaran dan ratusan lagi sedang dalam perancangan.


Posted : result hk