Buku masakan tukang masak London, Elizabeth Haigh, diambil setelah pengarang dari Singapura, Sharon Wee mendakwa peniruan, Berita Makanan & Berita Teratas

Buku masakan tukang masak London, Elizabeth Haigh, diambil setelah pengarang dari Singapura, Sharon Wee mendakwa peniruan, Berita Makanan & Berita Teratas

SINGAPURA – Seorang koki London mengeluarkan buku masakannya dari edaran setelah mendakwa dia menipu seorang penulis Singapura, dan yang lain sejak itu tampil dengan lebih banyak tuduhan.

Elizabeth Haigh yang dilahirkan di Singapura mengeluarkan buku masakannya Makan pada bulan Mei tahun ini. Tetapi penerbitnya dari Britain, Bloomsbury Absolute telah menariknya setelah Sharon Wee dari Singapura menunjukkan beberapa persamaan dengan bukunya Growing Up In A Nonya Kitchen, yang diterbitkan di sini pada tahun 2012 oleh Marshall Cavendish.

Makan tidak lagi boleh didapati di kedai buku dalam talian di sini, walaupun makanan ini masih boleh didapati di Amazon.

Wee, 51, dalam satu kenyataan di media sosial Rabu lalu (6 Okt) mengatakan bahawa dia “tertekan untuk mengetahui bahawa resipi dan kandungan lain dari buku saya telah disalin atau diparafrasa tanpa persetujuan saya dalam Makan”.

Dia segera membawanya ke perhatian Bloomsbury, tambahnya. “Saya bersyukur kerana Bloomsbury telah menanggapi kebimbangan saya dengan menarik Makan dari edaran.”

Haigh, 33, dilahirkan di Singapura dan dibesarkan di England. Seorang bekas peserta MasterChef, dia bersama-sama mengasaskan restoran Pidgin di Hackney, London, yang dianugerahkan bintang Michelin ketika berusia 27 tahun. Setelah dia pergi, dia membuka kopitiam gaya Singapura, Mei Mei, di Pasar Borough London pada tahun 2019.

Dia dipuji oleh koki selebriti seperti Nigella Lawson, yang berkongsi resipi ma po tofu Haigh di laman webnya, dan muncul sebagai “Bibi Liz” dalam video oleh YouTuber Uncle Roger yang popular.

Kedua-dua penulis menyebut ibu mereka sebagai inspirasi. Haigh, yang ibunya adalah warga Singapura, menulis dalam sebuah bab bertajuk Rahsia Nonya: “Resipi dalam bab ini adalah inti dari buku ini. Saya harus menyeretnya keluar dari ibu saya dan mengeluarkannya dari kepalanya ke atas kertas.”

Dalam wawancara 2012 dengan The Straits Times, Wee yang berpusat di New York mengatakan bahawa dia menghabiskan 10 tahun menyusun buku masakannya yang terdiri daripada 127 resipi sebagai penghargaan kepada mendiang ibunya. “Saya tidak menyedari masakannya adalah warisan ketika saya masih muda. Saya menganggapnya sebagai makanan biasa dan tidak banyak bertanya tentang masakannya. Setiap keluarga harus meraikan bagaimana makanan mengikat mereka bersama.”

Dalam wawancara itu, dia menerangkan bagaimana dia membuat katalog resipi, menyusunnya berulang kali dan bahkan menyeludup bahan – dari belacan hingga kapur kaffir – kembali ke Amerika Syarikat kerana pada masa itu, banyak ramuan dan ramuan dalam masakan Nonya tidak tersedia di sana.


Elizabeth Haigh (gambar) membuka kopitiam gaya Singapura, Mei Mei, di Borough Market London pada tahun 2019.
FOTO: MEI MEI / FACEBOOK, MEIMEINLONDON / INSTAGRAM

Semasa lawatannya ke Singapura, dia belajar dari sanak saudara hidangan seperti babi sate – daging babi yang dihiris di dalam kuah kelapa pedas – dari cucunya yang berusia 90 tahun di sisi ayahnya.

Ketika ST menghubungi Wee untuk artikel ini, dia mengatakan bahawa dia tidak dapat mendedahkan butiran lebih lanjut di luar pernyataannya untuk alasan undang-undang.

Haigh belum membalas tuduhan tersebut. Bloomsbury mengatakan dalam satu kenyataan, “Judul ini telah ditarik kerana masalah hak” dan tidak menanggapi permintaan komen selanjutnya.

Beberapa petikan dan resipi dalam Makan mirip dengan Wee’s, dari otak-otak hingga ubi jalar dalam sirap halia.

Haigh menulis tentang “agak agak”, kaedah perkiraan kasar ketika memasak: “Menurut tradisi, Bibi Nonya menggunakan semua deria ketika mereka memasak. Sangat penting untuk mengukur bau dan warna kuah; rasakan kehangatan arang atau wajan panas; dengarkan lautan rempah; dan – sedikit yang terbaik – rasa terus-menerus. Makcik yang dimasak dengan agak, atau “dugaan”. Ini bermakna resipi yang diturunkan sama sekali tidak tepat dan itulah sebabnya saya berjuang begitu banyak dengan projek ini. “

Wee menulis: “Secara tradisinya, orang Nony terlibat dengan semua pancaindera mereka ketika memasak – penting untuk mengukur warna kuah, mencium aroma rempah, merasakan kehangatan panas arang, mendengar irama berdebar dan yang paling penting, rasakan produk akhir ketika memasak selesai. Oleh itu, resipi turun temurun tidak tepat. Memasak adalah berdasarkan perkiraan atau apa yang disebut Nonyas agak-agak. “


Elizabeth Haigh, bekas peserta MasterChef, dilahirkan di Singapura dan dibesarkan di England. FOTO: THE_MODERNCHEF / INSTAGRAM

Yang lain juga telah mengemukakan tuduhan bahawa Haigh juga menipu karya mereka.

Blogger makanan Malaysia Low Bee Yinn mengatakan seorang pengulas minggu lalu telah menuduh blognya Rasa Malaysia menyalin resipi ngoh hiang dari Makan, walaupun resipi itu disumbangkan oleh seorang blogger makanan Singapura bernama Danielle dan diposting pada tahun 2010.

Low memberitahu ST bahawa dia belum membaca Makan sebelum ini dan belum dapat menghubungi Danielle, yang blognya kini tidak berfungsi. Dia juga telah menghantar e-mel kepada Bloomsbury tanpa respons.

Perbandingan antara resipi Rasa Malaysia dan Makan menunjukkan senarai ramuan yang hampir sama, serta beberapa persamaan dalam arahan memasak, seperti kaedah menggulung ngoh hiang.

Syarikat tempatan Anthony The Spice Maker juga mendakwa bahawa Haigh menyalin reka bentuk dan arahan pembungkusan untuk penggunaan dua campuran rempah mereka, Meat Rendang dan Curry Powder Singapura, untuk produk Mei Mei.

Cik Leow Min Ling, anak perempuan pembuat rempah-rempah Anthony Leow, memberitahu ST bahawa mereka telah menemui ini kira-kira sebulan yang lalu semasa melakukan penyelidikan pasaran. “Di bawah senarai produk, kami juga mengetahui bahawa petunjuk cara menggunakan rempah-rempah, cara mengadun, bagaimana membuat pasta segar, tatabahasa hampir 80 persen serupa dengan hanya beberapa perubahan kecil.”

Dia mengatakan bahawa mereka menghubungi Haigh, yang memberi respons tetapi tidak mengakui penipuan. “Kami tidak menginginkan masalah dan kami cuba memberinya keraguan itu,” kata Cik Leow, 27.

Campuran rempah yang dimaksudkan tidak lagi tersedia di e-shop Mei Mei.


Reka bentuk dan arahan pembungkusan untuk Anthony The Spice Maker’s Curry Powder Singapura didakwa disalin. FOTO: ANTHONYTHESPICEMAKER / INSTAGRAM

Pengarang buku masakan Singapura yang memenangi anugerah Christopher Tan menyiarkan di Instagram tiga resipi dari buku masakannya, Terry Tan’s Straits Chinese Cook (1981), sambil menambah kapsyen: “Sekiranya anda telah membaca Makan … dia yang mempunyai mata, biarkan dia melihat.”

Resipi termasuk tauyu bak dengan tau pok (daging babi rebus dengan kacang kedelai kering), langkah pertama yang berbunyi: “Panaskan minyak. Bawang putih ringan, kemudian masukkan daging babi. Apabila daging babi telah disegel dengan baik oleh minyak panas, masukkan kicap dan rebus selama lima pudina, kacau untuk mengelakkan pembakaran. Babi harus disalut dengan sos. “

Resipi Haigh untuk “tauk yu bak” perut babi yang direbus bermula: “Panaskan minyak di dalam periuk yang berat dan kecutkan bawang putih dan halia. Masukkan potongan daging babi dan rebus di semua sisi. Masukkan kicap dan rebus untuk lima minit, kacau selalu untuk mengelakkan terbakar atau melekat. Pastikan daging babi dilapisi dengan kicap. “

Penulis Singapura Daryl Lim Wei Jie, 30, telah menyusun tuntutan plagiarisme terhadap Makan di media sosial.

Lim, yang mengedit antologi sastera tempatan Food Republic (2020), mengatakan bahawa dia tidak mengenali Wee atau Haigh secara peribadi dan mengetahui perkara itu dari catatan Facebook Wee.

“Saya pasti suka bersorak (Haigh) sebagai rakyat Singapura yang sombong,” tambahnya. “Tetapi penyataan plagiarisme ini – bukan hanya resipi, tetapi kenangan keluarga dan anekdot – menyusahkan.

“Cara untuk meletakkan Singapura di peta bukanlah melalui pengambilalihan kenangan dan kerja keras.”


Posted : nomor yang akan keluar malam ini hongkong hari ini 2021