Cara menggunakan CPF untuk perancangan persaraan supaya anda dapat menenangkan hati untuk mencapai tujuan anda, Berita Singapura & Berita Teratas

Cara menggunakan CPF untuk perancangan persaraan supaya anda dapat menenangkan hati untuk mencapai tujuan anda, Berita Singapura & Berita Teratas

Warga Singapura hidup lebih lama dan lebih sihat. Ramai di antara kita sekarang melihat persaraan sebagai tahap kehidupan baru di mana kita dapat menghabiskan lebih banyak masa untuk nafsu dan hobi kita. Pandemik ini telah membuat kita sedar betapa pentingnya perancangan persaraan.

Oliveiro berumur 55 tahun dalam dua bulan. Sekarang setelah anak-anaknya lebih tua, jurutera telah mencari masa untuk semangat baru: sukarela di badan amal untuk anak-anak yang kurang bernasib baik.

Ketika dia membayangkan menjadi sukarelawan sebagai bagian besar dari tahun keemasannya, dia ingin mengetahui bagaimana dia dapat mencapai tujuan persaraannya. Sekiranya dia beralih ke bekerja sambilan, adakah dia mempunyai simpanan yang cukup untuk hidup dengan selesa semasa bersara?

Sebagai langkah pertama, dia melihat simpanan CPFnya.

* Ini termasuk tambahan 2 peratus setahun pada $ 30,000 pertama dan tambahan 1 peratus setahun untuk simpanan CPF $ 30,000 berikutnya untuk mereka yang berumur 55 tahun ke atas.

** Angka-angka ini didasarkan pada anggota yang mengetepikan Jumlah Persaraan Asas 2021, Jumlah Persaraan Penuh dan Jumlah Persaraan yang Ditingkatkan pada usia 55 tahun tanpa sumbangan CPF tambahan.

*** Angka adalah anggaran berdasarkan Pelan Piawai CPF LIFE, untuk anggota yang berusia 65 tahun pada tahun 2031, dihitung pada tahun 2021.

Penafian: Mr Oliveiro adalah watak fiksyen yang dibuat untuk tujuan ilustrasi sahaja.


Posted : nomor yang akan keluar malam ini hongkong