CureVac Jerman membuang Covid-19 jab generasi pertama, Berita Eropah & Berita Teratas

CureVac Jerman membuang Covid-19 jab generasi pertama, Berita Eropah & Berita Teratas

FRANKFURT (AFP) – CureVac dari Jerman mengatakan pada hari Selasa (12 Okt) bahawa ia tidak lagi meminta persetujuan pengawalseliaan Eropah untuk vaksin koronavirusnya, dan sebaliknya akan fokus pada serangan generasi kedua yang lebih menjanjikan.

Keputusan itu diambil setelah keputusan percubaan akhir pada bulan Julai mengesahkan bahawa vaksin pertama CureVac mempunyai kadar keberkesanan hanya 48 persen, jauh di bawah keputusan pesaing Pfizer-BioNTech dan Moderna yang lebih cepat, yang vaksinnya berdasarkan teknologi mRNA yang sama.

CureVac menyalahkan hasil yang mengecewakan pada banyak strain coronavirus yang beredar pada masa itu dan pada tindak balas imun yang berbeza-beza di antara kumpulan umur.

Namun demikian, data tersebut diserahkan kepada European Medicines Agency (EMA) untuk meminta kebenaran untuk jab tersebut.

Permintaan kelulusan itu sekarang telah ditarik, kata CureVac.

Firma bioteknologi itu mengatakan EMA telah menunjukkan bahawa lampu hijau hanya akan muncul “pada suku kedua 2022”, pada masa itu vaksin generasi kedua CureVac akan maju ke ujian klinikal peringkat akhir.

EMA mengesahkan dalam satu kenyataan bahawa ia telah menamatkan tinjauan vaksin CureVac.

“Walaupun EMA mempercepat tinjauan data, beberapa pertanyaan mengenai kualiti vaksin, yang mempengaruhi keseimbangan risiko-manfaat vaksin, dan fakta bahawa hasil kajian utama menunjukkan hanya keberkesanan vaksin sederhana pada orang dewasa yang masih ada. ditangani dengan memuaskan, “kata agensi yang berpusat di Amsterdam itu.

Ketua eksekutif CureVac, Franz-Werner Haas berkata, “perang global terhadap wabak itu berlanjutan”.

“Tetapi syarat untuk mengatasi virus dan varian muncul dengan berkesan telah berubah.”

Dia mengatakan syarikat akan menggunakan apa yang dipelajari dari calon vaksin pertama dan “memusatkan sumber daya kita pada vaksin generasi kedua yang maju”.

Jab generasi kedua sedang dikembangkan dengan gergasi farmasi GSK, yang mengatakan vaksin baru telah menunjukkan “peningkatan yang kuat” dibandingkan dengan usaha pertama CureVac.

“Kami mengalu-alukan fokus CureVac pada teknologi vaksin mRNA generasi kedua yang menjanjikan,” kata Dr Rino Rappuoli, ketua penyelidikan dan pengembangan vaksin GSK.

CureVac telah memperoleh kontrak dari Kesatuan Eropah dengan 405 juta dos sekiranya jab generasi pertama mendapat kelulusan peraturan.

Perjanjian pembelian pendahuluan ini “akan berhenti”, kata CureVac, tetapi masih dalam perbincangan dengan Suruhanjaya Eropah mengenai jab generasi kedua.

CureVac yang berpusat di Tuebingen ditubuhkan 20 tahun yang lalu oleh perintis mRNA Ingmar Hoerr.

Kerajaan Jerman tahun lalu mengambil 23 peratus kepentingan dalam CureVac dengan harga 300 juta euro (S $ 469.75 juta).


Posted : hk pools