Gedung Putih mendorong perkhidmatan 24 jam untuk melegakan pelanggaran AS, Berita Amerika Syarikat & Berita Teratas

Gedung Putih mendorong perkhidmatan 24 jam untuk melegakan pelanggaran AS, Berita Amerika Syarikat & Berita Teratas

NEW YORK (AFP) – Pelabuhan Los Angeles dan serikat pekerja panjangnya akan memberikan perkhidmatan 24 jam untuk mengurangkan tunggakan yang telah memburukkan lagi masalah rantaian bekalan global, kata pegawai kanan pentadbiran Biden pada hari Rabu (12 Okt).

Presiden AS Joe Biden merancang untuk mengumumkan komitmen tersebut dalam pertemuan pada hari Rabu dengan para pemimpin pelabuhan Pantai Barat gergasi dan International Longshore and Warehouse Union.

Gedung Putih juga telah memenangi komitmen dari syarikat-syarikat termasuk Walmart, FedEx dan UPS untuk bekerja berjam-jam dan bergerak ke arah 24 jam sehari dalam beberapa operasi, kata para pegawai.

Walaupun lebih mahal dari segi memberikan gaji lebih masa, ada faedahnya bagi syarikat yang menyediakan perkhidmatan sepanjang masa.

Sebagai contoh, trak yang bekerja semalaman akan menghadapi sedikit lalu lintas, kata seorang pegawai pentadbiran.

Pengumuman itu dibuat apabila rangkaian bekalan dan masalah logistik berjuta-juta menimbulkan cabaran baru kepada pemulihan ekonomi global dari bulan terburuk wabak Covid-19.

Pada hari Selasa, Dana Monetari Antarabangsa memberi amaran bahawa gangguan rantaian bekalan mendorong kenaikan harga kerana mengurangkan prospek pertumbuhannya dalam pemulihan global yang semakin tidak rata.

Dan Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen menggesa orang Amerika untuk tidak panik walaupun kenaikan harga dan kekurangan beberapa barang, sambil menambah bahawa kenaikan harga tidak mungkin berlaku.

Terdapat beberapa faktor di sebalik kekurangan bahan mentah utama dan barang jadi yang kini melanda peruncit, termasuk gangguan kilang di negara-negara yang telah memberlakukan penutupan kerana Covid-19; permintaan yang tidak dijangka meningkat untuk beberapa barang kerana tingkah laku berubah semasa wabak itu; dan masalah pekerja di seluruh negara.

Tetapi tunggakan di pelabuhan AS telah menjadi faktor penyumbang utama kepada masalah ini, dengan pelabuhan berdekatan Los Angeles dan Long Beach kadang-kadang mempunyai 60 atau lebih kapal di luar pantai yang tidak dapat berlabuh.

Pelabuhan California adalah pintu masuk utama untuk barang yang dibuat di Asia.

Pegawai mengatakan bahawa Long Beach sudah beralih ke perkhidmatan 24 jam dan Los Angeles kini melakukan hal yang sama.

Pegawai pentadbiran mengatakan bahawa mereka memahami bahawa hampir semua rantaian bekalan dikendalikan oleh sektor swasta, sambil menambah bahawa harapannya adalah bahawa komitmen 24 jam atau janji aspirasi akan mendorong lebih banyak pemain sektor swasta untuk meningkatkan.


Posted : hk pools