Golf: Ko Jin-young yang panas-panas melakar sejarah dengan kemenangan Piala Pengasas, Berita Golf & Berita Teratas

Golf: Ko Jin-young yang panas-panas melakar sejarah dengan kemenangan Piala Pengasas, Berita Golf & Berita Teratas

NEW JERSEY (REUTERS) – Ko Jin-young dari Korea Selatan menulis namanya dalam buku catatan Jelajah LPGA bukan sekali tetapi dua kali pada hari Ahad (10 Okt) ketika dia mengarang kemenangan bertali arus di Cognizant Founders Cup di West Caldwell, New Jersi.

Ko-5 di bawah 66 mengangkatnya menjadi 18 di bawah untuk kemenangan empat pukulan ke atas pemain Jerman, Caroline Masson. Ini adalah pusingan ke-14 Ko pada tahun 60-an, mengikat rekod LPGA Annika Sorenstam.

Lebih-lebih lagi, Ko melakukan 114 lubang lurus tanpa membuat bogey atau lebih buruk lagi sehingga dia mengepung No. 17 Ahad. Ini adalah catatan paling lama seperti LPGA atau PGA Tour, memecahkan tanda Tiger Woods dengan 110 lubang bebas bogey.

Ko mengatakan babak bebas bogey adalah tujuannya pada hari Ahad pagi, tetapi dia tidak semestinya memikirkan rekod yang dimainkan dan nama-nama yang dilampirkan pada mereka.

“Saya hanya fokus, walaupun yang lain seperti Tiger Woods atau Annika Sorenstam,” kata Ko. “Saya hanya bermain sendiri … Saya tidak tahu apa yang berlaku kepada saya. Saya tidak tahu. Saya hanya bersenang-senang. Saya hanya cuba bersenang-senang di padang bersama caddy saya dan pemain lain.”

Ko, 26, mempertahankan gelarannya di Founders Cup, yang dimenanginya pada 2019 di Wildfire Golf Club di Phoenix. Dunia No. 2 telah memenangi tiga kejohanan dalam tujuh permulaan terakhirnya.

Ini menandakan kemenangan karier ke-10 dalam lawatan, menjadikannya pemain Korea kelima yang mencatat kemenangan dua digit.

Masson mencatat pusingan rendah hari ini, 64 yang bersih tanpa tujuh birdie, untuk melangkah ke tangga kedua.

“Saya tidak dapat memberitahu anda betapa besarnya ini,” kata Masson. “Ini agak kasar pada musim panas ini. Sejujurnya, seperti mental, ini adalah regangan yang sangat sukar, mungkin yang paling sukar dalam karier saya.

“Oleh itu, untuk kembali dan mempunyai minggu yang baik minggu lalu dan merasa seperti saya semakin hampir – anda tahu, saya tahu saya agak jauh dari kemenangan minggu ini dengan skor, tetapi ia cukup dekat. Cukup menakjubkan . Hanya perlu mengucapkan terima kasih kepada semua orang dalam pasukan saya kerana telah hadir untuk saya. “

Elizabeth Szokol (69) mengatasi bogey-bogey berganda di lubang keempat dan kelima untuk mendapatkan tempat ketiga di 11 bawah. Jeongeun Lee6 dari Korea Selatan (67) dan Yuka Saso dari Filipina (70) mengikat kedudukan keempat di 10 bawah.


Posted : angka keluar hk