Harga jualan semula kondo meningkat untuk bulan ke-14 berturut-turut kerana jumlah dagangan menurun pada bulan September: SRX, Berita Harta & Berita Teratas

Harga jualan semula kondo meningkat untuk bulan ke-14 berturut-turut kerana jumlah dagangan menurun pada bulan September: SRX, Berita Harta & Berita Teratas

SINGAPURA – Harga penjualan rumah persendirian tanpa tanah pada bulan September meningkat untuk bulan ke-14 berturut-turut, walaupun lebih sedikit unit bertukar tangan, menurut angka kilat dari portal harta tanah SRX pada hari Selasa (12 Okt).

Harga penjualan semula kondominium meningkat 1 peratus bulan ke bulan, lebih cepat daripada kenaikan 0.5 peratus pada bulan Ogos, data SRX menunjukkan.

Tahun ke tahun, harga jualan semula meningkat 8.9 peratus dari September 2020.

Namun, jumlah penjualan kembali menurun pada bulan September, dengan anggaran 1,736 unit ditransaksikan bulan lalu, penurunan 3,8 peratus daripada 1,805 unit pada bulan Ogos.

Ini mungkin disebabkan oleh Hungry Ghost Festival, ketika penjualan biasanya melambat, berakhir pada awal September, dan Covid-19 mengehadkan peninjauan harta tanah, yang hanya terhad kepada dua pengunjung per rumah setiap hari dari 27 September, kata Christine Sun, senior naib presiden penyelidikan dan analitik di firma harta tanah OrangeTee & Tie.

Namun, urus niaga penjualan semula adalah 35.9 peratus lebih tinggi daripada pada bulan September tahun lalu, dan 84.1 peratus melebihi jumlah purata lima tahun untuk bulan September.

Ini menunjukkan bahawa permintaan masih pada tahap “sihat”, kata Cik Sun.

Sebilangan besar penjualan semula adalah unit di pinggir bandar, mewakili 60.3 peratus daripada jumlah keseluruhan pada bulan tersebut.

Kira-kira 23.5 peratus urus niaga dilakukan di pinggir bandar, dengan selebihnya 16.2 persen di pusat Singapura.

Dari bulan ke bulan, rumah di pinggir bandar menikmati kenaikan harga terbesar sebanyak 1.7 peratus.

Harga di pusat Singapura naik 1.1 peratus, sementara rumah di pinggir bandar menyaksikan harga naik 0.6 peratus.

Tahun ke tahun, ketiga-tiga wilayah mencatatkan kenaikan harga, dengan Singapura tengah memimpin pada 9.1 peratus, pinggir bandar pada 9 persen dan pinggiran kota pada 8.6 peratus.

Sun mengatakan kenaikan harga secara meluas sekitar 9 peratus untuk ketiga-tiga segmen menunjukkan bahawa pembeli pada umumnya bersedia membayar lebih banyak untuk menjual kembali kondominium tahun ini kerana penawaran kondominium semakin menurun berikutan permintaan yang tinggi.

“Sentimen pasaran kemungkinan akan tetap positif ketika Singapura memulai peta jalan endemik dan lebih banyak larangan dijangka akan dicabut dalam beberapa bulan mendatang,” katanya.

Lebih banyak pembeli asing cenderung memasuki pasar harta tanah persendirian di Singapura kerana lebih banyak jalur perjalanan yang diberi vaksin disediakan, katanya.

Kata Cik Sun: “Walaupun kita mungkin tidak melihat lonjakan langsung pembelian asing kerana duti setem pembeli tambahan masih berlaku, jumlah transaksi untuk pembeli asing cenderung lebih tinggi daripada tahun lalu. Kita juga mungkin melihat lebih banyak PR (kekal penduduk) dan warga Singapura kembali, yang dapat membantu meningkatkan pasaran penjualan semula. “

Harga transaksi tertinggi untuk unit kondo dijual semula bulan lalu ialah $ 26.3 juta untuk unit di Le Nouvel Ardmore, sebuah kondo pegangan bebas di daerah Tanglin District 10.

Di pinggir bandar, harga transaksi tertinggi adalah $ 7.5 juta untuk pangsapuri pegangan pajak 99 tahun di Reflections di Keppel Bay di HarbourFront.

Di kawasan pinggir bandar, satu unit di Mandarin Gardens kondo pajakan 99 tahun di Siglap Road dijual dengan harga $ 4.1 juta.


Posted : result hk