IMF mengurangkan prospek pertumbuhan global kerana kesulitan bekalan pulih pemulihan wabak, Berita Ekonomi & Berita Teratas

IMF mengurangkan prospek pertumbuhan global kerana kesulitan bekalan pulih pemulihan wabak, Berita Ekonomi & Berita Teratas

WASHINGTON (REUTERS) – Gangguan bekalan yang berterusan dan tekanan harga mengekang pemulihan ekonomi global dari wabak Covid-19, kata Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) pada hari Selasa ketika memotong prospek pertumbuhan untuk Amerika Syarikat dan kekuatan industri utama lain.

Dalam Prospek Ekonomi Dunia, IMF memangkas ramalan pertumbuhan global 2021 menjadi 5.9 peratus daripada ramalan 6 persen yang dibuatnya pada bulan Julai. Ia meninggalkan unjuran pertumbuhan global 2022 pada 4.9 peratus.

“Revisi tajuk utama ini, bagaimanapun, menutupi penurunan besar bagi beberapa negara,” kata IMF dalam laporan itu. “Prospek untuk kelompok negara membangun berpendapatan rendah telah menjadi gelap karena dinamika pandemi yang semakin buruk. Penurunan juga mencerminkan prospek jangka pendek yang sukar bagi kumpulan ekonomi maju, sebahagiannya disebabkan oleh gangguan bekalan.”

Kegiatan pembuatan global telah dibantah oleh kekurangan komponen utama seperti semikonduktor, pelabuhan tersumbat dan kekurangan kontena kargo, dan kekurangan tenaga kerja kerana rantaian bekalan global yang dioptimumkan untuk kecekapan telah berjuang untuk kembali normal setelah penutupan akibat wabak tahun lalu.

Ketidakcocokan permintaan-permintaan, sebagian didorong oleh lebihan penjimatan yang dibangun di negara-negara kaya, telah menaikkan harga, menyebabkan lonjakan inflasi. IMF mengatakan pihaknya menjangkakan inflasi akan kembali ke tahap pra-pandemi tahun depan, tetapi memberi amaran bahawa gangguan bekalan yang berterusan berisiko untuk melangkaui jangkaan inflasi.

Amerika Syarikat menanggung kesan ini, dan IMF memangkas ramalan pertumbuhan AS 2021 pada titik peratusan penuh, menjadi 6 peratus, dari 7 peratus pada bulan Julai – tahap yang dilihat sebagai langkah terkuat sejak tahun 1984.

Pertumbuhan AS boleh menyusut lebih jauh, kata IMF, kerana ramalannya menganggap bahawa Kongres AS yang berpecah belah akan menyetujui cadangan infrastruktur dan perbelanjaan sosial Presiden Joe Biden bernilai AS $ 4 trilion (S $ 5,4 trilion) selama satu dekad.

Penggubal undang-undang sekarang berusaha untuk mencapai kata sepakat mengenai paket yang lebih kecil, dan IMF mengatakan pengurangan yang signifikan akan mengurangkan prospek pertumbuhan untuk Amerika Syarikat dan rakan dagangnya.

Laporan itu, yang dikeluarkan pada awal pertemuan musim gugur IMF dan Bank Dunia, juga memotong ramalan pertumbuhan untuk ekonomi industri lain. Pertumbuhan Jerman dikurangkan setengah mata peratusan dari ramalan Juli menjadi 3.1 peratus, sementara pertumbuhan Jepun diturunkan 0.4 mata peratusan menjadi 2.4 peratus.

Ramalan IMF untuk pertumbuhan Britain tahun ini turun hanya 0,2 mata peratusan menjadi 6,8 persen, menjadikannya ramalan pertumbuhan terpantas di kalangan ekonomi Kumpulan Tujuh.

Ramalan pertumbuhan China tahun 2021 dipangkas sebanyak 0,1 titik peratusan menjadi 8 persen, ketika IMF menyebutkan penurunan perbelanjaan pelaburan awam yang lebih cepat daripada yang dijangkakan. Ramalan India tidak berubah pada 9,5 persen, tetapi prospek di negara-negara Asia muncul lainnya telah berkurang karena semakin memburuknya pandemi.

IMF mengurangkan ramalannya dengan 1.4 mata untuk kumpulan Asean-5 Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura dan Thailand.

Beberapa negara pengeksport komoditi seperti Nigeria dan Arab Saudi menyaksikan peningkatan pertumbuhan sederhana kerana harga minyak dan komoditi yang lebih tinggi.

Laporan itu juga memberi amaran mengenai perbezaan bahaya dalam prospek ekonomi yang didorong oleh “jurang vaksin yang hebat”, dengan negara berpendapatan rendah, di mana 96 peratus penduduk tetap tidak divaksinasi, menghadapi pertumbuhan yang lebih rendah untuk jangka masa yang lebih lama, lebih banyak kemiskinan, dan prospek jangkaan inflasi yang tidak stabil.

“Kira-kira 65 juta hingga 75 juta orang tambahan dianggarkan berada dalam kemiskinan yang melampau pada tahun 2021 dibandingkan dengan unjuran pra-pandemik,” kata laporan itu, sambil menambah bahawa negara-negara berpendapatan rendah memerlukan sekitar $ 250 bilion perbelanjaan tambahan untuk memerangi Covid-19 dan mendapatkan semula jalan pertumbuhan pra-wabak mereka.

Pada masa ini, negara-negara ini diperkirakan akan memiliki output kumulatif tahun depan yaitu 6,7 persen di bawah tingkat pra-pandemik.

Sementara itu, ekonomi maju akan mempunyai keluaran 2022 hampir 1 peratus di atas tahap pra-pandemik, kata IMF.


Posted : result hk