India mewajibkan penggunaan pelet biomassa di beberapa loji arang batu, South Asia News & Top Stories

India mewajibkan penggunaan pelet biomassa di beberapa loji arang batu, South Asia News & Top Stories

CHENNAI (REUTERS) – India telah mewajibkan penggunaan pelet biomassa di beberapa loji tenaga terma yang dibakar dengan arang batu dalam usaha untuk mengurangkan pencemaran udara dengan menggunakan sisa pertanian yang sebaliknya dibakar oleh petani untuk menjana elektrik.

Keputusan itu, yang diumumkan oleh kementerian tenaga pada hari Jumaat (8 Okt), mewajibkan tiga kategori loji janakuasa menggunakan campuran pelet biomassa 5% dengan arang batu.

Petani di beberapa negeri di utara India membakar banyak batang padi dan jerami selama musim sejuk untuk menyiapkan tanah untuk penanaman. Proses ini menyebabkan lonjakan pencemaran udara yang teruk dari akhir September yang sering menyebabkan selimut kabut tebal di utara India.

Dasar persekutuan akan mula berkuat kuasa pada Oktober 2022, dengan syarat untuk meningkatkan perkadaran biomas kepada 7 peratus dalam dua tahun untuk dua kategori loji janakuasa.

“Kebijakan untuk pembakaran bersama biomassa akan berlaku selama 25 tahun atau hingga masa pakai loji tenaga termal, mana yang lebih awal,” kata kementerian kuasa dalam satu kenyataan.

Pihak berkuasa di Delhi memerintahkan larangan penyimpanan, penggunaan dan penjualan mercun di ibu negara India bulan lalu menjelang festival Diwali pada bulan November untuk mengekang pencemaran udara yang menyebabkan ribuan kematian setiap tahun.

Ketua Menteri Delhi Arvind Kejriwal telah menge-tweet tentang peningkatan tingkat pencemaran, dan meminta pemerintah negara bagian di negara-negara jiran untuk terus menjaga pembakaran tunggul.


Posted : togel hari ini hongkong yang keluar