Kee Wah Bakery dari Hong Kong akan dibuka di Ion Orchard pada pertengahan November, Berita Makanan & Berita Teratas

Kee Wah Bakery dari Hong Kong akan dibuka di Ion Orchard pada pertengahan November, Berita Makanan & Berita Teratas

SINGAPURA – Peminat Kee Wah Bakery yang terkenal dari Hong Kong tidak perlu lagi menunggu pameran Tahun Baru Cina Takashimaya untuk menikmati gulungan telur dan biskut yang popular. Jenama keluarga ini akan membuka kedai Singapura pertamanya di tingkat empat Ion Orchard pada pertengahan November.

Selama 20 tahun kebelakangan ini, kedai roti telah beroperasi di sini di pameran Tahun Baru Cina dan Pesta Mooncake yang dianjurkan oleh department store Jepun di Ngee Ann City. Ia juga telah menyaksikan banyak warga Singapura melindungi tokonya di Hong Kong sebelum sempadan ditutup kerana pandemi Covid-19.

Antony Wong, pemilik generasi ketiga dan salah seorang pengarah eksekutif syarikat, mengatakan bahawa sebab itulah ia memilih Republik untuk membuka kedai milik langsung pertama di Asia Tenggara. Produknya dijual di Filipina dan Malaysia tetapi syarikat itu tidak memiliki kedai.

“Kami mempunyai peminat yang kuat di Singapura. Dan selama bertahun-tahun, banyak yang bertanya kepada kami kapan kita akan membuka kedai di sana,” katanya melalui pertemuan Zoom dari Hong Kong. “Kami merasa warga Singapura memiliki kecenderungan untuk mencari dan menikmati makanan yang enak.”

Dia menambah bahawa keluarga telah mencari lokasi yang sesuai di Orchard Road untuk kedai utamanya di sini selama kira-kira 15 tahun, tetapi tidak berjaya sehingga baru-baru ini.

Kedai Ion Orchard akan menyimpan kira-kira 100 dari keseluruhan 150 barang, tetapi kek isteri Kee Wah yang popular tidak akan menjadi salah satu daripadanya. Sebagai permulaan, semuanya akan dihantar dari Hong Kong kira-kira sebulan sekali dan barang dengan jangka hayat yang pendek – seperti pasta tipis tradisional dengan pengisian tembikai musim sejuk serta tart telur dan serbuk char siew – tidak akan disertakan.

“Kami berharap dapat menjualnya ketika kami dapat menghasilkan barang yang baru dipanggang di Singapura,” kata Mr Wong. “Tetapi kerana Covid-19, ada terlalu banyak cabaran sekarang untuk mengatasi sifu.” Sifu dalam bahasa Kantonis merujuk kepada pembuat roti utama.

Pelanggan masih boleh menantikan beberapa barangan popular lain dari Kee Wah seperti roti telur, kue walnut dan pastri nanas.

Kee Wah Bakery dimulakan pada tahun 1938 sebagai kedai gula-gula kecil di Yau Ma Tei di Hong Kong. Kini beroperasi sekitar 60 kedai di sana dengan kedai utama di Queen’s Road East di Wan Chai yang dibuka pada tahun 2019.

Terdapat juga sekitar 40 kedai di luar Hong Kong di tempat-tempat seperti China, Taiwan dan California di Amerika Syarikat.

Kedai Kee Wah Bakery di Singapura mengikuti pembukaan Hang Heung, kedai roti tradisional Hong Kong yang terkenal dengan kek isterinya, pada bulan Julai tahun lalu.

Joy Luck Teahouse, yang membawa tart telur Hoover Cake Shop dan roti bolo Kam Kee Cafe dari Hong Kong, dibuka pada bulan Ogos tahun lalu. Kedua-duanya juga terletak di ruang bawah tanah empat Ion Orchard.


Posted : nomor yang akan keluar malam ini hongkong hari ini 2021