Kisah Besar: Langkah-langkah pembezaan vaksinasi berlaku di pusat penjaja, pusat membeli-belah, Berita Multimedia & Berita Teratas di S’pore

Kisah Besar: Langkah-langkah pembezaan vaksinasi berlaku di pusat penjaja, pusat membeli-belah, Berita Multimedia & Berita Teratas di S’pore

Ikuti topik terpanas di The Big Story, program berita dalam talian hari minggu The Straits Times.

Peraturan baru yang melarang orang yang tidak divaksinasi untuk makan di pusat penjaja dan kedai kopi yang beroperasi pada hari Rabu (13 Okt) telah membuat beberapa bingung.

Ketika The Straits Times mengunjungi beberapa tempat, ada pemeriksaan dilakukan di beberapa tempat tetapi tidak di tempat lain.

Wartawan multimedia Renee Poh bercakap dengan pelanggan dan pemilik stall mengenai langkah-langkah baru.

Sementara itu, lebih daripada 2.000 pelancong telah diberikan pas untuk memasuki Singapura di bawah skema perjalanan bebas karantina, setelah hari pertama permohonan dibuka untuk pengunjung dari lapan negara.

2,409 pemohon yang berjaya di bawah Skim Perjalanan Vaksin terdiri daripada 724 pelawat jangka pendek dan 1,685 pemegang pas jangka panjang.

Di antara pelancong yang diberi vaksin ini, mereka dari Britain adalah kumpulan terbesar, dengan 976 pemohon berjaya pada pukul 11.59 malam pada hari Selasa.

Secara terpisah, pembukaan dua taman hidupan liar di daerah Mandai yang rimbun telah ditolak kerana penundaan yang dilakukan oleh Covid-19 pada sektor pembinaan.

Taman Burung Jurong pada awalnya dijadualkan untuk berpindah ke Mandai dan membuka pintunya kepada orang ramai pada tahun 2020, diumumkan pada tahun 2016. Tetapi tarikan itu – yang dinamakan semula sebagai Bird Paradise – kini dijangka dibuka pada tahun 2022 sebagai gantinya.

Mengenai taman hidupan liar bertema hutan yang akan datang, yang akan dikenal sebagai Rainforest Wild, pembukaannya diturunkan setahun dari 2023 hingga 2024.


Posted : hongkong prize