Kisah Besar: S’pore, Korea Selatan untuk membenarkan perjalanan bebas karantina dari 15 November bagi mereka yang diberi vaksin terhadap Covid-19, Berita Multimedia & Berita Teratas

Kisah Besar: S’pore, Korea Selatan untuk membenarkan perjalanan bebas karantina dari 15 November bagi mereka yang diberi vaksin terhadap Covid-19, Berita Multimedia & Berita Teratas

SINGAPURA – Ikuti topik terpanas di The Big Story, program berita dalam talian hari minggu The Straits Times.

Orang yang diberi vaksin terhadap Covid-19 akan dapat melakukan perjalanan antara Singapura dan Korea Selatan tanpa karantina mulai 15 November.

Pengumuman oleh kedua-dua negara bermaksud bahawa penduduk Singapura kini mempunyai pilihan kedua untuk perjalanan santai tanpa kuarantin, selain Jerman.

Kementerian Pengangkutan mengumumkan pada hari Jumaat (8 Okt) bahawa Singapura akan membuka Jalur Perjalanan Vaksin baru dengan Korea Selatan untuk memudahkan perjalanan bagi pelancong yang divaksinasi.

Cik Chan Guat Cheng, pengarah eksekutif di Chan Brothers Group, berkongsi lebih banyak mengenai betapa popularnya Korea Selatan sebagai destinasi percutian bagi penduduk Singapura.

Sebanyak 60 gerai makanan dan minuman telah dikenakan hukuman kerana melanggar langkah pengurusan yang aman sejak pertengahan September, kata Kementerian Kelestarian dan Alam Sekitar pada hari Jumat.

Daripada jumlah tersebut, 36 diperintahkan untuk tutup sementara, 21 didenda dan tiga pusat hiburan malam berpusing apabila lesen makanan mereka dibatalkan secara kekal.

Secara berasingan, para penyelidik dari Pusat Kejuruteraan Sains Kehidupan Alam Sekitar Singapura (SCELSE) di Universiti Teknologi Nanyang dan Sekolah Perubatan NUS Yong Loo Lin telah mengembangkan sistem pengawasan untuk mengetahui kehadiran RNA Sars-CoV-2 udara – urutan genetik untuk virus yang menyebabkan Covid-19.

Profesor Madya David Allen dari Program Penyelidikan Translasional Penyakit Berjangkit di Sekolah Perubatan NUS Yong Loo Lin dan Dr Irvan Luhung, rakan penyelidik kanan di SCELSE, berkongsi lebih banyak mengenai sistem ini.


Posted : hongkong prize