Krisis kemanusiaan menjadi tumpuan ketika Itali menjadi tuan rumah sidang kemuncak Afghanistan G-20, Berita Eropah & Berita Teratas

Krisis kemanusiaan menjadi tumpuan ketika Itali menjadi tuan rumah sidang kemuncak Afghanistan G-20, Berita Eropah & Berita Teratas

ROME (REUTERS) Perdana Menteri Itali, Mario Draghi akan menjadi tuan rumah sidang kemuncak khas Kumpulan 20 ekonomi utama pada hari Selasa (12 Okt) untuk membincangkan Afghanistan, ketika timbul kekhawatiran mengenai bencana kemanusiaan yang menjulang berikutan Taliban kembali berkuasa.

Sejak Taliban mengambil alih Afghanistan pada 15 Ogos, negara itu – yang sudah bergelut dengan kemarau dan kemiskinan yang teruk setelah beberapa dekad perang – telah menyaksikan ekonominya runtuh, menimbulkan kegusaran pelarian pelarian.

Persidangan video, yang dijadualkan bermula pada jam 1 tengah hari (7:00 waktu Singapura) akan menumpukan pada keperluan bantuan, kebimbangan mengenai keselamatan dan cara-cara menjamin jalan keluar yang selamat ke luar negara bagi ribuan Afghanistan sekutu Barat yang masih berada di negara ini.

“Memberi sokongan kemanusiaan sangat mendesak bagi kumpulan yang paling rentan, terutama wanita dan kanak-kanak, dengan musim sejuk tiba,” kata seorang pegawai yang mengetahui agenda G-20.

Setiausaha Jeneral Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Antonio Guterres akan menghadiri sidang kemuncak itu, menggarisbawahi peranan penting yang diberikan kepada badan dunia dalam menangani krisis tersebut – sebahagiannya kerana banyak negara tidak mahu menjalin hubungan langsung dengan Taliban.

Itali, yang memegang jawatan presiden G-20 yang bergilir, telah bekerja keras untuk mengatur pertemuan tersebut dalam menghadapi pandangan yang sangat berbeza dalam kelompok yang berbeza mengenai bagaimana menangani Afghanistan setelah penarikan AS yang kacau dari Kabul.

“Masalah utama adalah bahawa negara-negara Barat ingin meletakkan jari mereka pada cara Taliban menjalankan negara itu, bagaimana mereka memperlakukan wanita misalnya, sementara China dan Rusia sebaliknya mempunyai dasar luar tanpa campur tangan,” kata sumber diplomatik dekat dengan perkara itu.

China secara terbuka menuntut agar sekatan ekonomi ke atas Afghanistan dicabut dan aset antarabangsa Afghanistan bernilai berbilion dolar dibekukan dan diserahkan kembali ke Kabul. Tidak jelas apakah ini akan dibincangkan pada hari Selasa.

Sementara Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, Perdana Menteri India Narendra Modi dan pemimpin G-20 Eropah dijangka mengambil bahagian dalam pertemuan itu, media China melaporkan bahawa Presiden Xi Jinping tidak akan turut serta. Juga tidak jelas apakah Presiden Rusia Vladimir Putin akan menghubungi.

Jiran Afghanistan, Pakistan dan Iran tidak diundang ke panggilan maya itu, tetapi Qatar, yang telah memainkan peranan penting sebagai pembicara antara Taliban dan Barat, akan menyertai perbincangan, kata sumber diplomatik.

Sidang kemuncak maya itu berlaku hanya beberapa hari selepas pegawai kanan AS dan Taliban bertemu di Qatar untuk pertemuan tatap muka pertama sejak kumpulan garis keras itu mengambil alih kuasa.

Mesyuarat Selasa berlangsung kurang dari tiga minggu sebelum sidang kemuncak pemimpin G-20 rasmi di Rom pada 30-31 Oktober, yang akan ditumpukan pada perubahan iklim, pemulihan ekonomi global, menangani kekurangan zat makanan dan pandemi Covid-19.


Posted : hk pools