Lima militan terbunuh ketika keganasan meningkat di Kashmir India, Berita Selatan & Berita Teratas

Lima militan terbunuh ketika keganasan meningkat di Kashmir India, Berita Selatan & Berita Teratas

SRINAGAR, INDIA (AFP) – Pasukan pemerintah membunuh lima orang yang disyaki pemberontak di Kashmir yang ditadbir India, kata polis pada hari Selasa (12 Okt), sehari selepas militan menembak mati lima tentera.

Ia datang sebagai wilayah yang resah – yang ditentang oleh negara jiran bersenjata nuklear India dan Pakistan – dilanda tembakan orang awam, dengan tujuh terbunuh minggu lalu dalam serangan yang dituduh oleh kumpulan militan anti-India, The Resistance Front (TRF).

Polis mengatakan bahawa lima lelaki itu terbunuh dalam dua kejadian berasingan di kawasan selatan Shopian di wilayah majoriti Muslim.

Tiga dari mereka yang terbunuh adalah anggota TRF, polis mendakwa, mengatakan salah seorang dari mereka bertanggungjawab atas kematian penjaja jalanan minggu lalu.

Pegawai tertinggi tentera Kashmir, Leftenan Jeneral Devendra Pratap Pandey, mengatakan operasi ketenteraan tidak berkaitan dengan pembunuhan orang awam.

“Saya tidak mahu menghubungkan operasi ini dengan peristiwa yang berlaku di Srinagar atau di tempat lain,” kata Pandey kepada wartawan.

Ia berlaku setelah lima askar terbunuh Isnin lalu di sebuah lorong gunung berhampiran Garis Kawalan (LoC) yang membahagi kawasan itu dari Kashmir yang ditadbir Pakistan.

Itu adalah serangan paling mematikan terhadap pasukan tentera di daerah itu sejak gencatan senjata 2013 di sepanjang LoC diperbaharui pada bulan Februari.

Dua orang yang disyaki pemberontak juga mati dalam insiden berasingan pada hari Isnin, dengan salah satunya disalahkan oleh polis kerana membunuh pemandu teksi minggu lalu – tuduhan yang dipertikaikan oleh keluarganya.

Ketegangan meningkat setelah pemerintah Perdana Menteri Hindu-nasionalis Narendra Modi mencabut semi-otonomi Kashmir pada bulan Ogos 2019.

Hampir 200 orang, termasuk 157 tentera dan pemberontak, telah terbunuh dalam keganasan di Kashmir tahun ini sejauh ini, menurut laporan AFP.

Sekurang-kurangnya 29 orang awam – termasuk pekerja dari parti politik pro-India – telah mati ditembak dalam 10 bulan terakhir, kata pihak berkuasa.

Pembunuhan orang awam terbaru telah dikutuk di Kashmir dan di seluruh negara, termasuk oleh ahli politik dari semua pihak.

Pegawai memberitahu AFP sekurang-kurangnya 650 orang yang disyaki mempunyai kaitan dengan kumpulan agama dan militan yang dilarang ditahan dalam tindakan keras di seluruh lembah Kashmir semasa siasatan mereka terhadap kematian orang awam baru-baru ini.

Selama lebih dari tiga dekad, kumpulan pemberontak telah melakukan pemberontakan terhadap tentera India atas tuntutan mereka untuk kemerdekaan atau penggabungan seluruh wilayah dengan Pakistan yang menyebabkan puluhan ribu orang mati.


Posted : togel hari ini hongkong yang keluar