Negeri Australia menawarkan $ 3 bilion untuk melancarkan projek hidrogen, Berita & Berita Teratas Australia / NZ

Negeri Australia menawarkan $ 3 bilion untuk melancarkan projek hidrogen, Berita & Berita Teratas Australia / NZ

MELBOURNE (REUTERS) – Negara New South Wales Australia pada hari Rabu (13 Okt) mengatakan akan menawarkan insentif sebanyak A $ 3 miliar ($ 2,99 miliar) untuk menarik projek hidrogen ke negara pengeksport arang batu terbesar di negara ini ketika ia berlumba-lumba untuk mengurangkan pelepasan karbonnya .

Bendahari negeri dan menteri tenaga Matt Kean mengatakan rancangan itu bukan hanya akan membantu negara mengurangkan separuh pelepasan karbonnya pada tahun 2030 tetapi akan mewujudkan peluang untuk industri berat dan meningkatkan ekonomi lebih dari A $ 600 juta selama tempoh tersebut.

“Rakan niaga utama kami melihat hidrogen sebagai sebahagian tenaga masa depan mereka. Negeri ini mempunyai kemahiran, infrastruktur dan sumber tenaga yang boleh diperbaharui untuk bersaing di peringkat global dalam industri baru ini,” kata Perdana Menteri Dominic Perrottet dalam satu kenyataan.

Insentif terbesar yang ingin ditawarkan oleh negara ini adalah pengecualian 90 peratus dari caj rangkaian kuasa untuk elektrolisis yang dipasang pada tahun 2030. Kos kuasa adalah kunci untuk pengeluaran hidrogen hijau yang melibatkan pemisahan air dengan elektrolyser.

Negara ini bertujuan untuk menghasilkan 110,000 tan setahun hidrogen hijau dari kapasiti elektrolisis 700 megawatt dengan harga di bawah A $ 2,80 per kg menjelang 2030.

“Strategi ini diramalkan akan melipatgandakan kos pengeluaran hidrogen hijau di New South Wales dan akan menjadikan New South Wales tempat terbaik untuk melabur dalam hidrogen di dunia,” kata Kean dalam satu kenyataan.

Negeri ini menghadapi persaingan sengit dari negara pengeksport sumber utama Australia yang lain – Australia Barat dan Queensland – yang telah memikat pemaju projek hidrogen hijau utama, banyak disokong oleh syarikat Jepun.

New South Wales juga akan melabur $ 70 juta untuk mewujudkan hab hidrogen di kawasan perindustrian Hunter dan Illawarra dan membantu membiayai pelancaran stesen pengisian minyak hidrogen di laluan trak.

Pengembangan hidrogen adalah satu strategi untuk menangani perubahan iklim yang telah disokong oleh ahli politik Australia di semua sisi spektrum, berikutan lebih dari satu dekad pertikaian mengenai dasar tenaga dan pelepasan.


Posted : togel hari ini hongkong yang keluar