Palau mendatangkan pelalian 100% Covid-19, Berita Dunia & Berita Teratas

Palau mendatangkan pelalian 100% Covid-19, Berita Dunia & Berita Teratas

KOROR (AFP) – Negara Pasifik yang kecil di Palau telah muncul sebagai salah satu tempat paling divaksinasi di dunia dengan lebih dari 99 peratus penduduk yang memenuhi syarat dilindungi sepenuhnya terhadap Covid-19, menurut data yang dikeluarkan pada hari Khamis (14 Okt).

Dalam populasi sekitar 18,000, hampir 15,000 orang telah diberi vaksin sepenuhnya, menurut kementerian kesihatan dan perkhidmatan manusia di negara ini.

Persekutuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa (IFRC) mengatakan bahawa ini bermakna lebih daripada 99 peratus penduduk yang layak telah ditangkap sepenuhnya.

Dalam satu pernyataan, badan kesihatan memuji apa yang dikatakannya sebagai langkah vaksinasi yang “luar biasa”, tetapi memperingatkan bahawa liputan di tempat lain di Pasifik Selatan adalah tidak tepat.

Angka tersebut memungkinkan Palau – yang terletak kira-kira 1.000 km di timur Filipina – “bertanding di tempat teratas di dunia untuk kadar vaksinasi Covid-19” menurut IFRC.

Di Eropah, Gibraltar menyenaraikan kadar inokulasi 119 peratus. Tetapi angka itu meningkat oleh pelawat dari Sepanyol yang tersekat ketika berada di wilayah Britain.

Palau adalah salah satu dari sedikit negara yang menghindari Covid-19 setelah menutup perbatasannya pada awal wabah, walaupun biaya yang besar untuk ekonominya yang bergantung kepada pelancongan.

Rekod kes sifar Covid dipecahkan pada bulan Ogos ketika dua orang yang tiba dari Guam menunjukkan positif.

Sejumlah kes telah dikesan di perbatasan sejak itu, tetapi tidak ada penularan masyarakat secara meluas.

Semasa krisis, orang Palau dapat masuk ke klinik pop-up dan menerima vaksin Moderna atau Pfizer, dan telah melakukannya dalam kumpulan mereka – yang relatif kecil.

Tumpuan kini beralih kepada pemberian dos ketiga – yang telah diterima oleh lebih daripada 500 orang.

“Penting untuk meraikan kejayaan mencapai kadar vaksinasi yang tinggi di banyak negara Pasifik, termasuk Palau, Fiji dan Kepulauan Cook,” kata Katie Greenwood, ketua pejabat Pasifik IFRC.

Walaupun dia menambahkan bahawa “sangat penting bagi kita agar semua orang diberi vaksin menjelang musim topan, yang mengancam akan merosakkan rumah dan infrastruktur, memperluas sumber dan perkhidmatan yang diperlukan untuk menahan Covid-19”.

Institut Penyelidikan Air dan Atmosfera Nasional New Zealand menganggarkan mungkin terdapat 12 siklon tropika di Pasifik Barat Daya antara November dan April depan.


Posted : hk pools