Pasangan AS ditangkap kerana menjual maklumat kapal perang nuklear, Berita Amerika Syarikat & Berita Teratas

Pasangan AS ditangkap kerana menjual maklumat kapal perang nuklear, Berita Amerika Syarikat & Berita Teratas

WASHINGTON (AFP) – Sepasang suami isteri Amerika Syarikat telah ditangkap di negeri West Virginia kerana disyaki menjual maklumat kapal perang nuklear kepada yang mereka yakini sebagai negara asing, kata Jabatan Kehakiman pada hari Ahad (10 Okt).

Jonathan Toebbe, yang bekerja sebagai jurutera nuklear untuk Tentera Laut AS, dan isterinya Diana – kedua-duanya berusia empat puluhan – ditangkap oleh agen Biro Penyiasatan Persekutuan pada hari Sabtu dan didakwa melanggar Akta Tenaga Atom dalam aduan jenayah, Jabatan Kehakiman kata dalam satu kenyataan.

Selama hampir satu tahun, pasangan itu “menjual maklumat yang dikenali sebagai data terhad mengenai reka bentuk kapal perang berkuasa nuklear kepada orang yang mereka yakini sebagai wakil kuasa asing”, kata kenyataan itu, sambil menambah bahawa penerima maklumat itu, sebenarnya , ejen FBI yang menyamar.

Jonathan Toebbe, yang mempunyai akses kepada data terhad mengenai kapal perang berkuasa nuklear melalui kerjanya, bekerjasama dengan isterinya untuk menukar data mengenai reaktor nuklear kapal selam dengan harga sekitar AS $ 100,000 (S $ 135,530) dalam cryptocurrency, kata afidavit aduan tersebut.

Surat pernyataan itu mengatakan bahawa Jonathan Toebbe pada bulan April 2020 mengirim paket kepada pemerintah asing “yang mengandungi contoh data dan arahan yang terhad untuk menjalin hubungan rahsia”, menurut kenyataan itu.

Menurut aduan itu, FBI memintas bungkusan itu, dan agen penyamar menyamar sebagai wakil pemerintah asing untuk menjalin hubungan dengan pasangan itu.

Ejen itu menghantar Jonathan Toebbe, yang menggunakan nama samaran “Alice”, e-mel yang memberikan hadiah kepadanya sebagai terima kasih atas data tersebut. Tetapi Jonathan Toebbe menjawab dengan berhati-hati, meminta sebaliknya untuk menetapkan lokasi “dead drop” dan dibayar dalam cryptocurrency.

Pasangan tersebut pada bulan-bulan berikutnya memindahkan banyak kad data SD kepada ejen. Pada titik mati pertama, “kad SD itu dibungkus dengan plastik dan diletakkan di antara dua keping roti di atas setengah sandwic selai kacang”, kata ejen itu dalam aduan itu.

Kad SD lain disembunyikan dalam bungkusan permen karet dan pembungkus Band-Aid yang tertutup rapat, dengan Band-Aid masih di dalamnya.

Pasangan itu ditangkap Sabtu selepas meninggalkan kad SD lain di lokasi mati.

Peguam Negara AS Merrick Garland memuji agensi yang terlibat kerana “menggagalkan rancangan itu” dan “mengambil langkah pertama ini untuk membawa para pelaku ke muka pengadilan”, kata kenyataan itu.

Jabatan Pertahanan enggan mengulas ketika dihubungi oleh AFP.

Pasangan itu akan hadir di mahkamah persekutuan Virginia Barat pada 12 Oktober.

Kapal selam berkuasa nuklear AS menjadi perhatian baru-baru ini ketika Australia dan Britain pada bulan September melancarkan kontrak pertahanan baru untuk kapal selam tersebut, yang dirundingkan secara rahsia selama beberapa bulan.

Untuk bergabung dalam perjanjian itu, Australia mengikat kontrak bernilai jutaan dolar dengan Perancis, mencetuskan persaingan antarabangsa yang menyaksikan Paris memanggil duta besarnya untuk Canberra.


Posted : hk pools