Pelakon wanita China, Vicki Zhao menyaman pertikaian perniagaan, Berita Hiburan & Berita Teratas

Pelakon wanita China, Vicki Zhao menyaman pertikaian perniagaan, Berita Hiburan & Berita Teratas

BEIJING – Pelakon terkenal China, Vicki Zhao Wei, yang merupakan antara selebriti yang menjadi sasaran tindakan keras China terhadap industri hiburan baru-baru ini, mungkin menghadapi masalah lebih lanjut.

Menurut National Business Daily China, Zhao, suami ahli perniagaannya Huang Youlong dan ketua Giant Interactive Group Shi Yuzhu telah disaman oleh China Minsheng Trust, sebuah syarikat pengurusan amanah dan pelaburan.

Notis mahkamah yang dikeluarkan pada hari Sabtu (9 Okt) menyatakan bahawa kes tersebut melibatkan perselisihan kontrak jaminan, dengan persidangan mahkamah dijadualkan pada 8 November di Mahkamah Rakyat Menengah No. 4 di Beijing.

Tidak ada perincian lebih lanjut mengenai kes itu yang dinyatakan dalam notis mahkamah dan tidak diketahui apakah Zhao atau suaminya akan menghadiri perbicaraan.

Ini bukan kali pertama Zhao, 45, terlibat dalam pertengkaran undang-undang dengan China Minsheng Trust.

Pada bulan Jun, Zhao dan Hebao Entertainment Group digugat oleh China Minsheng Trust, juga atas perselisihan kontrak jaminan.

Maklumat mahkamah menunjukkan bahawa 4,15 persen saham Zhao di Hebao, yang melibatkan modal 5 juta yuan (S $ 1,05 juta), telah dibekukan.

National Business Daily menyatakan bahawa daripada tujuh syarikat yang masih ada di bawah nama Zhao, sahamnya di lima syarikat itu, termasuk Hebao, telah dibekukan pada bulan April.

Zhao, yang menjadi terkenal setelah penggambaran Little Swallow dalam drama berjudul My Fair Princess (1998), tidak pernah dilihat di khalayak ramai setelah dia digosok dari Internet Cina pada akhir Ogos.

Karya-karyanya dikeluarkan dari platform streaming video Cina, sementara forum yang dikhaskan untuknya di Weibo juga ditutup.

Terdapat dakwaan bahawa aktris itu ditahan di rumah, sementara yang lain mengatakan bahawa dia telah pergi ke Perancis, di mana dia memiliki kebun anggur dengan suaminya.

Senarai 25 artis yang disenarai hitam, konon dari sumber rasmi, diedarkan pada awal Oktober, dengan Zhao disenarai hitam kerana “isu politik”.


Posted : nomor yang akan keluar malam ini hongkong hari ini 2021