Penarikan balik ekuiti September peluang untuk pelabur, Berita Ekonomi & Berita Teratas

Penarikan balik ekuiti September peluang untuk pelabur, Berita Ekonomi & Berita Teratas

SINGAPURA – Hari ini, tekanan stagflasi menghantui banyak ekonomi ketika mereka berusaha melepaskan diri dari Covid dan mendapatkan kembali normal.

Inflasi sudah kembali setelah rehat dua tahun. Pengangguran – atau lebih tepatnya di bawah pekerjaan – tetap menjadi masalah yang sering dihadapi oleh pemerintah.

Ini adalah senario di mana pasaran saham sedang berjuang untuk maju ketika kita memasuki suku akhir 2021.

Oleh itu, pasaran berakhir minggu ini dengan catatan yang lebih kukuh kerana Senat AS mengambil langkah untuk meluluskan kenaikan jangka pendek dalam pinjaman Perbendaharaan AS $ 480 bilion (S $ 650 bilion) untuk mengelakkan kegagalan hutang akhir bulan ini. Sentimen juga dibantu oleh data tuntutan pengangguran AS yang lebih baik daripada yang dijangkakan, dengan tuntutan awal pada 326,000 berbanding anggaran konsensus 348,000.

Yang mengatakan, September menambahkan 194.000 pekerjaan berbanding 500.000 yang diperkirakan, menunjukkan bahawa pengambilan pekerja telah menurun dengan ketara dalam ekonomi terbesar di dunia. Namun, kadar pengangguran turun kepada 4.8 peratus berbanding jangkaan 5.1 peratus.

Walau bagaimanapun, pekerjaan di bawah pekerjaan menjadi berterusan, terutama di kalangan pekerja dalam kategori lebih dari 55 tahun. Data AS menunjukkan bahawa banyak pekerja yang lebih tua juga berhenti dari tenaga kerja biasa, sehingga secara tidak sengaja menurunkan jumlah pengangguran rasmi.

Namun, data yang dikeluarkan minggu lalu cukup baik untuk menghiburkan Dow Jones, yang mengakhiri sesi minggu 1.22 peratus lebih tinggi pada 34.748.25 mata.

S&P 500 yang lebih luas, bagaimanapun, kehilangan 1.51 persen untuk minggu ini kepada 4.3991.34 sementara Nasdaq yang berteknologi tinggi merosot 3.55 peratus kepada 14.579.54 mata.

Singapore Straits Times Index (STI) memperoleh 61.7 mata atau 2 peratus yang mengagumkan hingga berakhir pada 3.112.81 mata yang disokong oleh tiga bank tempatan dan blue chip seperti Singapore Telecommunications.

STI naik 0,9 persen pada Oktober, menjadikan jumlah pulangan tahun ke tahun (YTD) menjadi 12,6 persen. Prestasi indeks penanda aras Singapura lebih sejajar dengan FTSE All World Index, yang telah memperoleh 15,9 peratus YTD. Indeks FTSE Asia Pasifik telah meningkat 3 peratus.

Sejak Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan AS (FOMC) mengesahkan rancangan untuk mengurangkan pembelian bonnya pada suku akhir tahun ini, kurva hasil Perbendaharaan AS meningkat, menunjukkan kadar faedah yang lebih tinggi di cakrawala. Kadar Fed 10 tahun kini berada pada tahap tertinggi dalam beberapa bulan, iaitu 1.6 peratus.

Senario kenaikan kadar ini telah menyaksikan bank global memperoleh 5 peratus dan kepercayaan pelaburan harta tanah global (Reits) merosot 2 peratus.

Di Singapura, DBS telah meningkat 3,9 persen, UOB 3,7 persen dan OCBC 2 persen. Sementara itu Indeks iEdge S-REIT merosot 1.7 peratus, sejajar dengan rakan sejawat global.

Ke depan, pasar cenderung untuk terus berubah, menari arus berita dan data.

Stok tenaga dan makanan akan terus menjadi perhatian kerana harga minyak melonjak melepasi paras tertinggi tujuh tahun dan rantaian bekalan global terus mengetatkan di tengah-tengah reflasi.

Tetapi Mr Vasu Menon, pengarah eksekutif strategi pelaburan di OCBC Wealth Management, berpendapat bahawa setelah penurunan 4 peratus dalam ekuiti global pada bulan September, para pelabur dapat berharap untuk masa yang lebih baik pada bulan Oktober dan selebihnya tahun ini.

“Rangsangan dasar fiskal dan monetari mungkin memuncak tahun ini tetapi mereka tetap menyokong pertumbuhan pada tahun 2022 seiring dengan penggunaan vaksin yang semakin meningkat, dan ini semestinya baik untuk pasaran ekuiti,” katanya.

“Banyaknya kecairan di sela-sela yang dilihat dari dana US $ 4.5 trilion yang besar dalam dana pasaran wang AS juga menunjukkan kemungkinan bahawa pasaran saham cenderung terus meningkat dalam jangka masa sederhana. Penarikan balik dapat menawarkan peluang membeli.”

Minggu depan akan menyaksikan banyak data ekonomi dan pendapatan serta peristiwa pergerakan pasaran lain.

Minit FOMC untuk pertemuan 22 September akan dirilis minggu ini dan akan diteliti untuk mengetahui lebih banyak petunjuk mengenai apa yang mungkin dilakukan Fed dalam beberapa bulan mendatang. Pada masa itu, ketua Fed Jerome Powell memperhatikan keadaan “dunia aneh di mana terdapat banyak pengangguran dan kadar pengangguran yang tinggi, tetapi kekurangan tenaga kerja”.

Dari segi data ekonomi, data pekerjaan AS yang jauh lebih lemah daripada yang dijangkakan untuk bulan September yang dikeluarkan sebenarnya dapat membuktikan keuntungan bagi pasaran. Laporan pekerjaan bulanan adalah kehilangan kedua berturut-turut dan kenaikan terkecil untuk tahun ini. Ini menandakan bahawa pasaran pekerjaan AS masih lemah dan terus meningkat, dan boleh menghalang Fed daripada meruncing terlalu agresif – sesuatu yang mungkin diterima oleh para pelabur.

Angka inflasi AS untuk bulan September akan dipantau dengan teliti, mengingat kebimbangan baru-baru ini mengenai tekanan inflasi dan kesannya terhadap dasar monetari bank pusat.

Di China, sejumlah data untuk bulan September akan jatuh tempo minggu ini termasuk penawaran wang, pinjaman baru dan angka perdagangan – semuanya akan memberikan petunjuk lebih lanjut mengenai prospek ekonomi pada masa ketika ia menghadapi beberapa halangan dari sekatan peraturan dan kisah berterusan Evergrande.

Di tempat lain, musim pendapatan suku ketiga bermula minggu ini, dan pasaran menjangkakan pertumbuhan pendapatan 28 peratus yang kuat untuk indeks S&P 500. Sekiranya keputusan suku ketiga datang dengan kuat dan melebihi jangkaan, ini dapat menentukan tahap pemulihan pasaran ekuiti pada minggu-minggu mendatang.

Selain data ekonomi dan pendapatan, pasar juga ingin melihat apa yang diproyeksikan oleh Dana Monetari Internasional untuk prospek ekonomi dunia ketika melepaskan ramalan baru untuk ekonomi global pada hari Selasa.


Posted : result hk