Penentangan berterusan terhadap penutupan arked di Mecklenburg-Western Pomerania
toto

Penentangan berterusan terhadap penutupan arked di Mecklenburg-Western Pomerania

Satu mesyuarat jawatankuasa hal ehwal dalam negeri akan berlangsung di parlimen negeri Mecklenburg-Western Pomerania Khamis ini. Turut dalam program itu ialah usul oleh kumpulan parlimen FDP mengenai subjek peraturan perjudian. Ia sepatutnya sekali lagi mengenai peraturan jarak yang ketat untuk data pengeluaran macau arked dan kesan ekonomi yang berkaitan dengan pengendali dan pekerja.

Menutup arked sebagai ancaman kepada perlindungan pemain, kanak-kanak dan remaja
Tahun lepas, parlimen negeri Mecklenburg-Western Pomerania meluluskan Perjanjian Negeri mengenai Permainan 2021. Kerajaan negeri merah-hitam memutuskan untuk membenarkan peraturan yang diputuskan sebelum ini mengenai jarak minimum. Arked permainan di Mecklenburg-Western Pomerania mesti menjaga jarak 500 meter antara satu sama lain dan dari sekolah.

Pada September 2021, petisyen untuk undang-undang perjudian negeri yang adil telah dikemukakan kepada parlimen negeri. Petisyen yang dimulakan oleh usahawan mesin layan diri Anne Frederich ditandatangani oleh 11,000 rakyat, jauh melebihi jumlah yang diperlukan iaitu 6,700 tandatangan. Namun begitu, permintaan untuk petisyen itu telah ditolak dan syarat am bagi pengendali mesin di negeri persekutuan dikekalkan.

Pemimpin FDP René Domke menjelaskan desakan yang diperbaharui untuk melonggarkan peraturan jarak yang ketat dengan bahaya yang semakin Totobet SGP meningkat berpunca daripada perjudian haram. Sekiranya tiada tawaran yang sah, dikhuatiri perjudian akan berlaku secara haram pada masa hadapan.

Pandangan ini juga menyokong parti Die Linke. Jurucakap dasar domestik mereka Michael Noetzel memberitahu akhbar tempatan Nordkurier bahawa peraturan semasa harus dikaji semula. Anda memintas realiti. Sumber utama bahaya untuk kanak-kanak dan orang muda berkenaan dengan tingkah laku ketagihan bukanlah arked, tetapi permainan dalam talian.

Bagi industri mesin layan diri, sebaliknya, akibat kawalan jarak jauh dianggap membawa maut. Inilah yang dijelaskan oleh Johannes Weise, wakil industri mesin slot Jerman untuk komunikasi negara di Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Western Pomerania dan Saxony-Anhalt, kepada akhbar Nordkurier :

“Lebih daripada 100 daripada kira-kira 190 lokasi arked di Mecklenburg-Western Pomerania diancam dengan penutupan, 500 pekerjaan berisiko tinggi.”

Banyak pengendali telah mengadu tentang penutupan kerana takut wujud. Sebagai contoh, 41 tindakan undang-undang dikatakan belum selesai di hadapan Keluaran Sydney Mahkamah Pentadbiran Tinggi Greifswald.

Di samping industri, bagaimanapun, majlis perbandaran juga perlu mengira kerugian. Menurut anggaran, mereka mungkin kekurangan sekitar EUR 30 juta dalam belanjawan mereka pada masa hadapan. Ia masih harus dilihat sama ada inisiatif FDP akan berjaya.