Pengeluar arang batu Geo Energy menebus bon yang belum dijelaskan, bendera ‘jauh lebih kuat’ pada babak kedua, Berita Syarikat & Berita Teratas Syarikat & Pasaran

Pengeluar arang batu Geo Energy menebus bon yang belum dijelaskan, bendera ‘jauh lebih kuat’ pada babak kedua, Berita Syarikat & Berita Teratas Syarikat & Pasaran

SINGAPURA (WAKTU PERNIAGAAN) – Pengeluar arang batu Indonesia, Geo Energy Resources tidak lagi mempunyai bon AS-dolar yang belum dijelaskan, setelah menebus dan membatalkan sepenuhnya 8 peratus, disebabkan oleh nota kanan tahun 2022.

Ini telah mengukuhkan profil kreditnya dan menjimatkan syarikat yang disenaraikan di papan utama sehingga AS $ 4.8 juta (S $ 6.5 juta) dalam kos pembiayaan tahunan, katanya dalam pemfailan bursa pada hari Rabu (13 Okt) malam.

Ketua Eksekutif Geo Energy Tung Kum Hong menyatakan bahawa penebusan bon “akan memberi kelonggaran kepada kumpulan untuk menyatakan dan membayar dividen yang lebih tinggi, kerana perjanjian bon sebelum ini melarang kita untuk melakukannya”.

Neraca dan struktur modal yang lebih kukuh juga akan menjadikan kumpulan ini stabil untuk meneroka peluang kepelbagaian, tambahnya.

Geo Energy berusaha untuk memperluas aliran pendapatannya melalui usaha sama yang berpotensi, perdagangan dan pemerolehan bernilai tambah yang merupakan pembiayaan sendiri.

Pada hari Ahad, kedudukan tunai kumpulan adalah AS $ 62.4 juta, setelah menebus sepenuhnya bon dolar AS dan membayar faedah kupon terakru dan meningkatkan modal kerja.

Dalam catatan yang sama, Geo Energy mengatakan ia menjangkakan prestasi pada babak kedua akan “jauh lebih kuat” daripada pada babak pertama 2021, dengan pendapatan kemungkinan melebihi US $ 700 juta untuk tahun ini.

Ini mengingat bahawa harga Indeks Batubara Indonesia untuk arang batu 4,200 GAR telah melonjak ke paras tertinggi sekitar US $ 122 per tan pada hari Jumaat yang lalu.

Untuk suku keempat tahun ini, kumpulan ini mensasarkan pengeluaran dan jumlah penjualan lebih dari satu juta tan sebulan, sesuai dengan rancangan perlombongan yang dioptimumkan.

Pada harga arang batu hari ini, kumpulan memperoleh keuntungan tunai purata lebih dari AS $ 50 per tan, lebih tinggi daripada tiga kali ganda AS $ 15 per tan pada separuh pertama 2021.

Ini juga memperhitungkan penurunan harga jual dari kewajiban pasar domestiknya yang ditetapkan oleh pemerintah Indonesia pada 25 persen dari total produksi, dengan batas harga sekitar US $ 38 per ton.

Tung menyatakan bahawa kumpulan itu dapat “memanfaatkan momentum industri batubara yang kuat, walaupun terdapat gangguan yang berkaitan dengan pandemi”.

“Harga arang batu dijangka kekal kuat, sekurang-kurangnya untuk waktu terdekat,” tambahnya.

Saham Geo Energy naik 2.5 sen, atau 6.5 peratus, kepada 41 sen pada tengah hari Khamis, setelah pengumuman.


Posted : result hk