Penjara 6 bulan kerana graduan NUS yang tidak bekerja yang memasang kamera lubang jarum di tandas gim, Berita Mahkamah & Jenayah & Berita Teratas

Penjara 6 bulan kerana graduan NUS yang tidak bekerja yang memasang kamera lubang jarum di tandas gim, Berita Mahkamah & Jenayah & Berita Teratas

SINGAPURA – Dia memasang kamera lubang jarum yang menyamar sebagai cangkuk di tandas lelaki di gim Anytime Fitness di Hillview Rise untuk mengintip lelaki yang membuang air kecil.

Ketika Sean Lee Yang, 27, menyedari alatnya telah dijumpai oleh pembersih dan disimpan di pejabat, dia menunggu di gim 24 jam selama empat jam untuk mendapat peluang untuk mengambilnya.

Lee, yang menganggur setelah lulus dari Universiti Nasional Singapura (NUS) baru-baru ini, dijatuhi hukuman penjara enam bulan pada hari Khamis (14 Okt) atas dua tuduhan – satu kerana memusnahkan bukti yang akan digunakan di mahkamah dan satu lagi untuk memasang peralatan digunakan untuk melakukan kesalahan.

Kira-kira dua minggu sebelum kejadian pada bulan Ogos 2020, Lee membeli kamera pengintip yang menyamar sebagai kait pakaian dari laman e-dagang Lazada, menurut dokumen pengadilan.

Dia merancang untuk menggunakannya untuk secara diam-diam melihat lelaki membuang air kecil kerana dia mempunyai jimat untuk video seperti itu. Kamera mempunyai slot kad memori untuk membolehkan rakaman disimpan.

Dia akan pergi ke gimnasium di HillV2 mall pada waktu yang berlainan hingga tiga kali seminggu untuk memasang kamera di tandas lelaki tanpa diketahui.

Sambil menukar pakaian sukannya, dia akan meletakkan alat di bawah pengering tangan, mengarahkan kamera menghadap ke urin.

Setelah bersenam, dia akan mengambil kamera sekitar satu jam kemudian dan menyaring video di rumah, menyimpan video yang menangkap alat kelamin lelaki, kata dokumen mahkamah.

“Dia kemudian melihat video itu untuk kesenangannya. Orang yang dituduh melakukan ini selama satu hingga dua minggu,” kata Timbalan Pendakwa Raya Heershan Kaur.

Tetapi pada 10 Ogos 2020, pembersih gim Muhammad Rasydan Mustafar Kamir menemui cangkuk pakaian di bawah pengering tangan dan menjadi curiga.

Dia membalikkannya dan menyedari kamera itu dilengkapi dengan kad SD dan port USB di cangkuk.

Semasa bersenam, Lee melihat seorang kakitangan memegang alatnya dan meletakkannya di pejabat kakitangan.

Putus asa untuk mendapatkannya, dia tetap berada di gim dari sekitar jam 10.30 malam hingga 2.30 pagi, sebentar bersenam sambil menunggu peluang menyelinap masuk ke pejabat.

Ketika pantai sudah jelas, dia memasuki pejabat, mengambil alat dari laci dan meninggalkan gim.

Takut rakaman itu akan digunakan terhadapnya di mahkamah, dia melemparkan kamera dan kad memori di dalam saluran sampah di bloknya di Segar Road, Bukit Panjang. Video yang memberatkan itu tidak pernah ditemui, kata dokumen mahkamah.

Tetapi kamera kamera litar tertutup menangkap Lee memasuki pejabat gim dan tandas lelaki, dan dilaporkan kepada polis oleh pengurus gim.

Dalam permohonan pengurangannya, peguam bela Johan Ismail mengatakan ini adalah kesalahan pertama Lee dan dia menyesali tindakannya. Dia menambah bahawa Lee baru sahaja lulus dari NUS dengan Kepujian Kelas 2 (Atas).

DPP Kaur mendesak pengadilan menjatuhkan hukuman penjara tujuh hingga sembilan bulan kepada Lee, dan mengatakan bahawa ketika dia merupakan pesalah pertama kali, ini bukan kejadian satu kali. Terdapat beberapa mangsa yang terlibat kerana kesalahan itu adalah yang terakhir dalam rutin selama satu hingga dua minggu, tambahnya.

Dia menekankan bahawa voyeurisme tetap menjadi perhatian mendesak di Singapura, dengan tindakan seperti itu dibantu oleh teknologi.

“Suatu isyarat yang jelas harus dikirimkan kepada masyarakat bahawa tindakan buruk dan upaya untuk menggagalkan keadilan akan menarik hukuman yang paling ketat,” kata DPP Kaur.

Kerana melakukan tindakan voyeurisme dan menghancurkan bukti mahkamah, Lee boleh dikenakan denda dan penjara hingga dua tahun untuk setiap kesalahan di bawah Kanun Keseksaan.


Posted : nomor yang akan keluar malam ini hongkong