Perbincangan jalan keluar terbaik dari China-Taiwan, Berita Editorial ST & Berita Teratas

Perbincangan jalan keluar terbaik dari China-Taiwan, Berita Editorial ST & Berita Teratas

China, yang merayakan hari kebangsaan pada 1 Oktober, dan Taiwan, yang menandakannya lapan hari kemudian, terlibat dalam ketegangan yang luar biasa tinggi dengan Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) telah menghantar pesawatnya ke zon pertahanan udara Taiwan selama lima hari berterusan , termasuk rekod 56 pesawat pada 4 Oktober, disertai dengan perang kata-kata. Presiden Xi Jinping menekankan tekad lama China dengan mengambil gelombang udara untuk memberitahu provinsi yang berpisah bahawa penyatuan yang damai dan lengkap adalah demi kepentingan kedua-dua rakyat dan “akan dan dapat direalisasikan”. Bagi seorang pemimpin yang, tidak lama dahulu, berjanji akan menghancurkan kepala jika Taiwan secara rasmi cuba mengisytiharkan kemerdekaan dari China, ini adalah ucapan yang jelas kurang baik.

Tanggapan Taiwan adalah untuk mengeluarkan video tentera udara patriotik dan mengatakan bahawa hanya orang Taiwan yang akan menentukan masa depan mereka. Presiden Tsai Ing-Wen telah mengatakan bahawa sementara wilayah itu tidak akan bertindak secara tergesa-gesa, China seharusnya “tidak memiliki khayalan” bahawa rakyat Taiwan akan tunduk pada tekanan. Dia menawarkan pembicaraan berdasarkan kesetaraan, tidak diragukan lagi bahawa ini akan dilakukan oleh pekak sejak Beijing menganggapnya sebagai penyokong kemerdekaan. Jurucakap Cik Tsai, Xavier Chang mengatakan, Taiwan telah memperoleh pelajaran dari pengetatan ketat Beijing terhadap Hong Kong. China pada gilirannya mengatakan bahawa ucapan Cik Tsai menghasut konfrontasi dan memutarbelitkan fakta. Daripada bergerak mendekat, kedua-duanya kelihatan melayang ke arah kutub yang bertentangan.

Sila melanggan atau log masuk untuk terus membaca artikel penuh.

Dapatkan akses tanpa had ke semua cerita dengan harga $ 0.99 / bulan

  • Tajuk utama dan cerita eksklusif
  • Analisis mendalam dan kandungan multimedia yang memenangi anugerah
  • Dapatkan akses kepada semua dengan pakej promosi tanpa kontrak kami pada harga hanya $ 0,99 / bulan untuk 3 bulan pertama *

*Tertakluk kepada terma dan syarat.


Posted : keluaran hongkong malam ini live tercepat