“Perjudian Pemangsa” Dikritik Kerana Membantu Jackpot Loteri Mencecah .5B
toto

“Perjudian Pemangsa” Dikritik Kerana Membantu Jackpot Loteri Mencecah $1.5B

Jackpot loteri Powerball telah meningkat kepada $1.5 bilion, yang merupakan jackpot loteri kelima terbesar dalam sejarah AS. Ini datang hanya tiga bulan selepas tiket untuk permainan tersebut, yang telah dijual di Pennsylvania, memenangi anugerah wang tunai $200 juta.

Pemain loteri di seluruh AS terus membelanjakan wang mereka untuk tiket data pengeluaran macau dengan harapan untuk memadankan semua enam nombor pemenang sehingga seseorang cukup bertuah untuk memiliki semua nombor untuk memenangi jackpot.

Kesan Negatif terhadap Komuniti Berpendapatan Rendah
Bagaimanapun, menurut pengkritik, selera untuk menjadi kaya dengan memenangi jackpot yang dimaksudkan mempunyai sisi gelapnya. Loteri yang dikendalikan kerajaan sering memberi kesan negatif kepada golongan minoriti dan berpendapatan rendah.

Dalam temu bual dengan NPR, Les Bernal, pengarah kebangsaan organisasi bukan untung advokasi yang dipanggil Stop Predatory Gambling, mengulas bahawa loteri negeri adalah “contoh perkauman sistemik” yang paling diabaikan di AS. Beliau berkata bahawa loteri yang disebutkan di atas memang mempunyai pemasaran dan pengiklanan yang baik, tetapi tidak mempunyai peraturan mengenai amalan merosakkannya, yang menjejaskan komuniti berpendapatan rendah, terutamanya mereka yang terdiri daripada orang coklat dan kulit hitam.

Timothy Fong, pengarah bersama Program Pengajian Perjudian di University of California, Los Angeles, menyatakan bahawa sesetengah orang mengalami ketagihan perjudian. Beliau berkata bahawa pengiklanan dan pemasaran pro-loteri boleh dilihat hampir di mana-mana dan datang dengan mesej yang sangat positif.

Jackpot Besar Tetapkan Norma
Menurut The Associated Press, selama bertahun-tahun, jackpot gergasi seperti Powerball dan Mega Millions telah menjadi standard memandangkan pegawai Totobet SGP loteri menyesuaikan peraturan permainan dan harga tiket untuk pemainnya pada 2022. Pada bulan Ogos, pegawai Powerball menambah satu lagi hari cabutan untuk meningkatkan hadiah dan jualan, masing-masing.

Komuniti berwarna dan pendapatan sederhana adalah subjek yang dipanggil “perjudian pemangsa”. Satu tinjauan menunjukkan bahawa pada tahun 2021, rakyat AS membelanjakan hampir $105 bilion untuk tiket loteri. Siasatan pertama seumpamanya di seluruh negara mengenai loteri negeri yang dijalankan oleh Pusat Howard untuk Kewartawanan Penyiasatan di Universiti Maryland menunjukkan, “peruncit loteri negeri dikumpulkan secara tidak seimbang dalam komuniti berpendapatan rendah.”

Di beberapa negeri AS, tinjauan menunjukkan bahawa terdapat peruncit loteri negeri terutamanya di kawasan kejiranan kulit hitam dan Latin.

Peruncit atau Negeri
Fong, yang mengkaji ciri klinikal gangguan perjudian, menyatakan bahawa beberapa amalan sektor perjudian sudah pasti direka untuk mengambil Keluaran Sydney kesempatan daripada komuniti yang terdedah kepada risiko. Beliau mengulas bahawa pertama sekali pihak berkuasa kawal selia kerajaan harus mengenal pasti siapa yang bertanggungjawab untuk menghentikan amalan ini, yang menjejaskan komuniti yang terdedah – peruncit atau negeri.

Apabila loteri kendalian kerajaan pertama kali dilancarkan di AS, premis asalnya terdiri daripada mengumpul dana untuk pendidikan atau menyelenggara jalan dan taman, seperti yang dinyatakan oleh Institut Penyelidikan Ekonomi Amerika. Bagaimanapun, penyiasatan Pusat Howard mengenal pasti bahawa loteri negeri gagal memenuhi janji mereka untuk menyokong pendidikan. Sebaliknya, mereka sering mencipta ketidakseimbangan dengan memanfaatkan daerah sekolah yang lebih kaya dan bukannya menyokong mereka yang memerlukan.