Pertunjukan hit Netflix Squid Game mendorong minat untuk belajar Bahasa Korea, Berita Timur & Berita Teratas

Pertunjukan hit Netflix Squid Game mendorong minat untuk belajar Bahasa Korea, Berita Timur & Berita Teratas

SEOUL (REUTERS) – Minat untuk belajar bahasa Korea meningkat sejak pelancaran rancangan Netflix, Squid Game yang dilancarkan, perkhidmatan tunjuk ajar melaporkan, menekankan peningkatan obsesi global dengan budaya Korea Selatan dari hiburan hingga produk kecantikan.

Aplikasi pembelajaran bahasa, Duolingo berkata, keseronokan sembilan bahagian, di mana peserta yang kekurangan wang bermain permainan kanak-kanak yang mematikan dalam usaha untuk memenangi 45.6 bilion won (S $ 51.6 juta), telah mendorong kedua-dua pemula dan pelajar yang ada berharap untuk meningkatkan kemahiran mereka.

Duolingo melaporkan kenaikan 76 persen pengguna baru mendaftar untuk belajar bahasa Korea di Britain dan 40 peratus di Amerika Syarikat selama dua minggu setelah tayangan perdana.

Korea Selatan, ekonomi keempat terbesar di Asia, telah memantapkan dirinya sebagai hab hiburan global dengan budaya pop yang rancak, termasuk boyband tujuh anggota BTS dan filem seperti pemenang Oscar Parasite, sebuah komedi hitam mengenai peningkatan ketaksamaan, dan Minari, mengenai keluarga pendatang Korea di AS.

Baru minggu ini, Oxford English Dictionary (OED) menambahkan 26 kata baru asal Korea ke edisi terbarunya, termasuk hallyu, atau gelombang Korea, istilah yang banyak digunakan untuk menggambarkan kejayaan global muzik, filem, TV, fesyen dan fesyen Korea Selatan. makanan.

Presiden Moon Jae-in minggu ini menyambut baik penambahan itu Hangul, abjad Korea, “kekuatan lembut” negara itu.

“Bahasa dan budaya saling berkaitan dan apa yang berlaku dalam budaya pop dan media sering mempengaruhi trend pembelajaran bahasa dan bahasa,” kata jurucakap Duolingo, Sam Dalsimer dalam e-mel.

“Peningkatan populariti global muzik, filem dan televisyen Korea meningkatnya permintaan untuk belajar bahasa Korea.”

Terdapat sekitar 77 juta penutur Korea di seluruh dunia, menurut Yayasan Korea untuk Pertukaran Budaya Antarabangsa.

Duolingo yang berpangkalan di Pittsburgh mengatakan ia mempunyai lebih dari 7.9 juta pengguna aktif yang belajar bahasa Korea, bahasa kedua yang paling cepat berkembang selepas bahasa Hindi.

King Sejong Institute, yang dikendalikan oleh kementerian kebudayaan Korea Selatan, memiliki sekitar 76,000 pelajar di 82 negara tahun lalu, berkembang pesat dari hanya 740 pelajar di tiga negara pada tahun 2007.

Cik Milica Martinovic, seorang pelajar Institut Sejong di Rusia, mengatakan bahawa dia ingin menguasai bahasa tersebut sehingga dia dapat menonton drama K tanpa sari kata dan mendengar K-pop tanpa memerlukan lirik yang diterjemahkan.

Catarina Costa, 24 tahun dari Portugal yang tinggal di Toronto, Kanada, mengatakan bahasa itu menjadi lebih popular sejak dia mula mempelajarinya dua tahun lalu, ketika kebanyakan rakannya tidak memahami mengapa.

“Orang ramai terpesona ketika saya mengatakan bahawa saya belajar bahasa Korea,” kata Cik Costa, yang belajar melalui platform e-pembelajaran TalkToMeInKorean.

Program ini mempunyai 1.2 juta ahli yang belajar di 190 negara, mempelajari kata-kata termasuk yang ditambahkan ke OED, seperti kimbap, hidangan nasi yang dimasak dengan rumput laut; mukbang, sebuah video, sering disiarkan secara langsung, menunjukkan seseorang memakan sejumlah besar makanan, dan; manhwa, genre Korea kartun dan buku komik.

“Terdapat ribuan orang yang ingin belajar bahasa Korea sebelum kegilaan Squid Game atau BTS, namun mereka sering belajar dalam kesendirian,” kata Encik Sun Hyun-woo, pengasas TalkToMeIn Korea. Platform e-pembelajaran Korea Selatan mempunyai 1.2 juta ahli yang mempelajari bahasa Korea di 190 negara.

“Sekarang mereka adalah sebahagian dari ‘fenomena global’; belajar bahasa Korea telah berubah menjadi hiburan yang lebih sejuk,” katanya.


Posted : togel hari ini hongkong yang keluar