Presiden Taiwan akan berjanji mempertahankan kedaulatan dan demokrasi, Berita & Berita Teratas Asia Timur

Presiden Taiwan akan berjanji mempertahankan kedaulatan dan demokrasi, Berita & Berita Teratas Asia Timur

TAIPEI (REUTERS) – Presiden Taiwan Tsai Ing-wen akan berjanji untuk mempertahankan kedaulatan dan demokrasi pulau itu dalam pidato utama pada hari Ahad (10 Okt), dengan mengatakan ia menghadapi cabaran yang lebih kompleks dan berat daripada sebelumnya, pada saat ketegangan dengan China bangkit.

Taiwan Demokratik, yang dituntut oleh China sebagai wilayahnya sendiri, telah mengalami tekanan militer dan politik yang semakin meningkat dari Beijing, yang bulan ini termasuk empat hari berturut-turut serangan massa oleh tentera udara China ke zon pengenalan pertahanan udara Taiwan.

Menurut garis besar pidato hari kebangsaannya pada hari Ahad, seperti yang dijelaskan kepada Reuters oleh sumber yang diberi penjelasan mengenai isinya, Ms Tsai akan mengatakan Taiwan berada di barisan depan untuk mempertahankan demokrasi dan menghadapi cabaran rumit dan berat yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Dia akan mengulangi tekad penuh Taiwan untuk mempertahankan diri dan menjaga keamanan dan kestabilan wilayah, dan juga menekankan bahawa Taiwan tidak akan “maju dengan cepat”.

Tetapi ketika menyangkut kedaulatan Taiwan, tidak akan ada penolakan, katanya.

Bercakap awal hari Sabtu di Beijing, Presiden China Xi Jinping berjanji akan merealisasikan “penyatuan kembali damai” dengan Taiwan dan tidak secara langsung menyebutkan penggunaan kekuatan setelah minggu ketegangan dengan pulau itu yang mencetuskan kebimbangan antarabangsa.

Taiwan bertindak balas dengan marah terhadap ucapan itu, dengan mengatakan hanya rakyat Taiwan yang berhak memutuskan masa depan mereka sendiri, dan memutuskan taktik paksaan China.

China enggan berbicara dengan Tsai, yang dipilih kembali oleh tanah runtuh tahun lalu dengan janji untuk menentang Beijing, dengan percaya bahawa dia adalah seorang pemisah.

Cik Tsai mengatakan Taiwan adalah sebuah negara merdeka yang disebut Republik China, namanya formal.

Dia telah menjadikan pengukuhan pertahanan Taiwan sebagai tonggak pemerintahannya untuk membolehkannya melakukan pencegahan yang lebih dipercayai kepada China yang meningkatkan program pemodenan yang bercita-cita tinggi dengan ketenteraannya sendiri.

Tsai menghabiskan malam Sabtu di majlis sambutan hari kebangsaan di pangkalan udara Hsinchu di utara Taiwan, di mana dia mengucapkan terima kasih kepada angkatan bersenjata atas usaha mereka mempertahankan pulau itu.


Posted : togel hari ini hongkong yang keluar