Saham AS merosot kerana pasaran mencerna kenaikan pekerjaan, Berita Syarikat & Berita Teratas Syarikat & Pasaran

Saham AS merosot kerana pasaran mencerna kenaikan pekerjaan, Berita Syarikat & Berita Teratas Syarikat & Pasaran

NEW YORK (AFP) – Saham Wall Street ditutup lebih rendah pada hari Jumaat (8 Okt) dan mengurangkan kenaikan minggu ini, setelah pemerintah AS melaporkan data pengambilan pekerja yang mengecewakan pada bulan September, walaupun kadar pengangguran turun ke bawah.

Amerika Syarikat menambah hanya 194,000 pekerjaan bulan lalu, kurang dari separuh jumlah yang diharapkan oleh penganalisis kerana penurunan kakitangan sektor awam dan pengambilan pekerja yang tidak bersemangat di bar dan restoran.

Dari sudut positif, kadar pengangguran turun lebih tinggi daripada yang dijangkakan kepada 4.8 peratus, dan kenaikan pekerjaan dua bulan terakhir disemak ke atas.

“Ia sebenarnya tidak seburuk yang muncul,” kata JJ Kinahan dari TD Ameritrade mengenai laporan bulanan itu, sambil menambah bahawa penurunan pengambilan pekerja di sekolah sedikit sebanyak.

Purata Perindustrian Dow Jones turun kurang dari 0.1 peratus kepada 34,746.25.

Indeks Komposit Nasdaq yang kaya teknologi turun 0,5 peratus kepada 14,579.54, sementara S&P 500 berakhir pada 4,391.34, turun 0,2 peratus untuk hari itu, tetapi naik sekitar 0,8 persen untuk minggu ini.

Saham dibuka minggu ini dengan lebih rendah di tengah-tengah kebimbangan mengenai kenaikan inflasi dan kemungkinan hutang AS yang tidak diselesaikan memandangkan kemunduran partisan di Washington kerana menaikkan had pinjaman.

Tetapi saham naik pada hari Rabu dan Khamis sebagai perjanjian kongres untuk menolak keputusan siling hutang sehingga Disember mendapat daya tarikan.

Penganalisis secara meluas mengharapkan Federal Reserve mematuhi rancangan untuk segera mengurangkan rangsangan. Itu memberi tahap lebih banyak kecurangan pada minggu-minggu mendatang, kata Kinahan.

“Saya rasa kita akan terus mengadakan sesi turun naik dan turun naik yang lebih tinggi kerana anda melihat tekanan pasaran terhadap kadar faedah, untuk menjangka Fed pada suatu ketika membicarakan ketika mereka akan benar-benar mulai meruncing,” katanya kata.


Posted : result hk