Tenis: Murray menyokong sekatan untuk pemain yang tidak divaksinasi di Australian Open, Tennis News & Top Stories

Tenis: Murray menyokong sekatan untuk pemain yang tidak divaksinasi di Australian Open, Tennis News & Top Stories

INDIAN WELLS (REUTERS) – Andy Murray menjangkakan pemain yang tidak divaksinasi akan bersaing di Terbuka Australia, tetapi mengatakan dia akan menyokong langkah pihak berkuasa tempatan untuk mengenakan syarat yang lebih ketat kepada mereka di Melbourne Park daripada mereka yang telah diberi vaksin sepenuhnya terhadap Covid-19.

Menteri sukan Victoria, Martin Pakula pada hari Selasa (12 Okt) mengatakan bahawa pemain yang berencana untuk bertanding di Grand Slam pertama tahun ini, yang dijadualkan berlangsung dari 17-30 Januari, harus diberi vaksin untuk memberikan peluang terbaik untuk bertanding di Melbourne.

Tennis Australia enggan mengulas mengenai pengaturan pemain berdasarkan status vaksinasi mereka.

Namun, pemain yang diberi vaksin diharapkan diberi lebih banyak kebebasan untuk bergerak dan mungkin juga dapat melewatkan karantina 14 hari yang wajib di negara ini semasa ketibaan.

“Pemahaman saya adalah jika anda tidak divaksinasi, anda masih boleh bermain. Cuma peraturannya akan berbeza,” kata Murray, 34, selepas Wells India pusingan ketiga Selasa 6-4, 7-6 (7) -4) kekalahan oleh Alexander Zverev.

“Anda mungkin hanya perlu pergi (ke Australia) beberapa minggu lebih awal daripada orang lain. Itu pilihan pemain. Sekiranya pemerintah tempatan meletakkannya, maka saya akan menyokongnya.

“Akan lebih baik jika lebih banyak pemain mendapat vaksin.

“Australia khususnya sangat tegas di sana. Orang ramai di sana harus menderita selama 18 bulan atau apa sahaja.

“Sekiranya orang akan masuk ke negara ini dan berpotensi mengambil risiko wabak dalam komuniti mereka, ya, itu bisa dimengerti.”

Dunia No. 4 Zverev, yang pada bulan April mengatakan dia tidak diberi vaksin, tidak mahu terjebak di tengah perdebatan.

“Saya menghormati keputusan pemain yang tidak diberi vaksin. Saya juga menghormati keputusan yang diberikan oleh pemerintah Australia,” kata pemain berusia 24 tahun itu.

“Saya tidak mahu berada di tengah-tengah sesuatu yang saya tidak terlibat kerana saya tidak mempunyai masalah karantina dua minggu itu, semua itu. Saya tidak mahu menentang sesiapa di sini. “


Posted : angka keluar hk