Tenis: Pemain pilihan utama Pliskova dan juara bertahan, Andreescu menderita keluar awal Indian Wells, Berita Tenis & Berita Teratas

Tenis: Pemain pilihan utama Pliskova dan juara bertahan, Andreescu menderita keluar awal Indian Wells, Berita Tenis & Berita Teratas

INDIAN WELLS (AFP) – Pemain pilihan utama Karolina Pliskova tersingkir dari kejohanan WTA Indian Wells pada hari Isnin (11 Okt), tewas dalam seri tanpa jaringan dari Beatriz Haddad Maia 6-3, 7-5 dalam pertandingan pusingan ketiga.

Bermain dalam keadaan berangin di salah satu gelanggang luar di Indian Wells Tennis Garden, Haddad Maia dari Brazil melonjak ke kedudukan 3-1 pada set kedua sebelum pemain Czech itu meneruskan permainannya.

Haddad Maia kembali melawan, memenangi perlawanan pada titik kedua ketika Pliskova menjaringkan pukulan punggung dari bahagian atas raketnya menghantar bola ke langit untuk mengakhiri pertandingan yang memakan masa lebih dari dua jam untuk diselesaikan.

Pemain nombor tiga dunia Pliskova memukul lima ace tetapi mengalami 12 kesalahan ganda.

Dia memenangi hanya 25 peratus mata servis kedua dan servisnya pecah sebanyak lapan kali.

Haddad Maia akan berhadapan dengan pemain Estonia, Anett Kontaveit pada pusingan 16.

Kontaveit yang panas merah meneruskan penampilan dengan baik dengan menyingkirkan juara bertahan, Bianca Andreescu 7-6 (7/5), 6-3 pada pusingan ketiga.

Kontaveit, yang berada di kedudukan ke-18, melonjakkan rentak kemenangannya kepada lapan perlawanan berturut-turut dan meneruskan penguasaannya ke atas Andreescu, memenangi ketiga-tiga pertandingan karier ke atas Kanada.

“Saya merasa baik di gelanggang,” kata Kontaveit, 25 tahun.

“Saya mempunyai banyak keyakinan. Saya gembira dan dapat menikmati diri saya di luar sana. Itulah sebahagian besar mengapa saya bermain dengan baik akhir-akhir ini.”

Ini adalah kekalahan pertama bagi Andreescu di Indian Wells. Dua tahun yang lalu dia menjadi kad liar pertama yang memenangi gelaran wanita.

“Saya tidak bermain yang terbaik dan tidak merasakan yang terbaik,” kata Andreescu.

“Keadaannya sukar dengan angin. Saya tidak fikir dia bermain tenis terbaik tetapi dia adalah pemain yang lebih baik hari ini.”

Kejohanan ini, yang merangkumi ladang lelaki dan wanita, biasanya diadakan pada bulan Mac tetapi kembali ke padang pasir California pada musim gugur ini setelah ketinggalan dua setengah tahun kerana Covid-19.

Martina Navratilova (1990-91) kekal sebagai satu-satunya pemain wanita yang berjaya mempertahankan gelaran.

Andreescu yang berusia 21 tahun mempunyai tahun kejayaan pada tahun 2019 dengan kemenangan di Indian Wells, Toronto dan di Terbuka AS untuk gelaran Grand Slam pertamanya.

Kekalahan Andreescu juga hanya meninggalkan satu bekas pemenang dalam undian wanita, Victoria Azarenka yang menang dua kali pada 2012 dan 2016.

Azarenka sudah mara ke pusingan keempat di mana dia akan menentang Aliaksandra Sasnovich, yang mengecewakan bekas pemain nombor satu dunia, Simona Halep pada pusingan ketiga.

Dalam undian lelaki, Diego Schwartzman dari Argentina mengalahkan Daniel Evans dari Britain 5-7, 6-4, 6-0 dan Casper Ruud dari Norway berkumpul untuk mengalahkan Lloyd Harris dari Afrika Selatan 6-7 (4/7), 6-4, 6 -4.


Posted : angka keluar hk