Tidak cukup wanita pemenang Nobel?  “Tidak ada kuota,” kata Akademi, Berita Eropah & Berita Teratas

Tidak cukup wanita pemenang Nobel? “Tidak ada kuota,” kata Akademi, Berita Eropah & Berita Teratas

STOCKHOLM (AFP) – Walaupun hanya seorang wanita tahun ini yang memenangi Hadiah Nobel berbanding 12 lelaki, Goran Hansson, ketua Akademi Sains Diraja Sweden, pada hari Isnin (11 Okt) menolak kuota gender.

Hanya 59 hadiah Nobel yang diberikan kepada wanita – 6.2 peratus daripada jumlah itu – sejak pertama kali dianugerahkan pada tahun 1901. Wartawan penyiasat Maria Ressa dari Filipina berkongsi Hadiah Nobel Keamanan dan merupakan satu-satunya wanita yang dihormati tahun ini.

Hansson, yang mengetuai Akademi yang menganugerahkan hadiah kimia, ekonomi dan fizik, mempertahankan pemilihan pemenang Nobel dalam temu bual dengan AFP. Jawapannya di bawah untuk soalan AFP telah diedit untuk kejelasan.

Adakah masalah memberi wanita Hadiah Nobel?

“Sangat menyedihkan bahawa terdapat begitu sedikit wanita pemenang Nobel dan ini mencerminkan keadaan tidak adil dalam masyarakat, terutama pada tahun-tahun yang lalu tetapi masih ada. Dan masih banyak yang perlu dilakukan.

“Kami telah memutuskan bahawa kami tidak akan mempunyai kuota untuk jantina atau etnik. Kami ingin setiap pemenang diterima … kerana mereka membuat penemuan yang paling penting, dan bukan kerana jantina atau etnik. Dan itu sesuai dengan semangat wasiat terakhir Alfred Nobel. “

Apa yang dilakukan untuk memastikan bahawa pekerjaan wanita dilihat?

“Kami ingin memastikan bahawa semua wanita yang layak mendapat kesempatan yang adil untuk dinilai untuk Hadiah Nobel. Oleh itu, kami telah melakukan usaha yang signifikan untuk mendorong pencalonan saintis wanita. Dan kami memastikan bahawa kami tahu tentang masalahnya dan juga mengenai bias bawah sedar , dll. dalam jawatankuasa (pemberian hadiah) dan akademi. Kami telah mengadakan kuliah oleh ahli sosiologi, kami mengadakan perbincangan kumpulan, kami telah melakukan banyak usaha.

“Pada akhirnya, kami akan memberikan hadiah kepada mereka yang dianggap paling layak, mereka yang telah memberikan sumbangan yang paling penting.”

Tidak ada wanita yang layak mendapat (sains) Nobel tahun ini?

“Tidak ada wanita yang mendapat hadiah dalam bidang sains tahun ini. Tahun lalu kami mempunyai dua wanita yang menerima Hadiah Kimia, Emmanuelle Charpentier dan Jennifer Doudna, dan kami mempunyai satu wanita pemenang dalam bidang fizik, Andrea Ghez. Tahun sebelumnya kami mempunyai Esther Duflo dalam bidang ekonomi sains.

“Trendnya meningkat, tetapi dari tahap yang sangat rendah. Perlu diingat bahawa hanya sekitar 10 peratus profesor sains semula jadi di Eropah barat atau Amerika Utara adalah wanita, dan bahkan lebih rendah jika anda pergi ke Asia Timur.”

Adakah para Nobel mencerminkan kenyataan dalam komuniti saintifik?

“Ya … Perlu diingat, memerlukan masa untuk menilai, mendapatkan pencalonan dan menilai untuk Hadiah Nobel … Anda bahkan boleh mengatakan bahawa ini adalah keadaan seperti mungkin satu atau dua dekad yang lalu, ketika penemuan dibuat. “

Bukankah ia akan memberi isyarat yang kuat untuk memberikan lebih banyak hadiah kepada wanita?

“Kami telah membincangkannya … tetapi kemudian, kami takut, menganggap bahawa para pemenang mendapat hadiah kerana mereka adalah wanita, bukan kerana mereka adalah yang terbaik. Sekarang, tidak ada keraguan bahawa saintis seperti Emmanuelle Charpentier atau Esther Duflo mendapat hadiah kerana mereka memberikan sumbangan yang paling penting. “

Apa yang mesti berlaku pada masa akan datang?

“Kami akan memastikan bahawa kami mempunyai semakin banyak wanita saintis yang diundang untuk mencalonkan. Dan kami akan terus memastikan bahawa kami mempunyai wanita di jawatankuasa kami, tetapi kami memerlukan pertolongan, dan masyarakat perlu membantu di sini. Kami memerlukan sikap yang berbeza untuk wanita menceburkan diri dalam bidang sains … sehingga mereka mendapat peluang untuk membuat penemuan ini yang diberikan. “

Bilakah isu ini terakhir dibangkitkan di kalangan jawatankuasa Nobel?

“Setiap jawatankuasa Nobel membincangkannya ketika mereka memulakan pekerjaan mereka setiap tahun. Kemudian, kira-kira tiga minggu yang lalu, kami mengadakan pertemuan bersama dengan semua jawatankuasa Nobel … di mana kami membincangkan masalah ini. Jadi itu adalah fizik, kimia, perubatan, sastera , kedamaian, dan ekonomi bersama. “


Posted : hk pools