Upacara perayaan: Festival Navratri di India, Berita Foto & Berita Teratas

Upacara perayaan: Festival Navratri di India, Berita Foto & Berita Teratas

Penganut mengenakan kostum hiasan dewa Hindu Lord Hanuman dalam perarakan berwarna-warni pada hari Isnin untuk memperingati festival Navratri sembilan hari di bandar Amritsar di Punjab, India.

Beberapa penyembah berkumpul semasa perayaan Hindu untuk memuji Tuan Hanuman atas pemenuhan keinginan – terutama untuk kelahiran anak lelaki – semasa acara tersebut.

Para penyembah yang hasratnya telah dipenuhi juga dapat membawa anak-anak yang berpakaian seperti langurs (monyet ekor panjang) untuk mengucapkan terima kasih.

Festival yang bermula Khamis lalu, secara tradisional menyaksikan para penyembah memberi penghormatan kepada dewi Durga dan sembilan avatarnya, satu untuk setiap hari perayaan.

Ini juga memperingati kemenangan kebaikan atas kejahatan dan kekalahan dewi raja iblis Mahishasura.

Di beberapa wilayah di India, ini adalah masa renungan dan puasa. Bagi yang lain, ini adalah masa untuk menari dan berpesta.

Hampir 80 peratus penduduk India dikenali sebagai Hindu, menjadikan festival ini sebagai acara penting dalam kalendar kebangsaan.

  • HANTAR KAMI GAMBAR ANDA

  • Adakah anda mempunyai Gambar Besar untuk dikongsi dengan kami?

    Gambar mestilah yang terbaru, dengan peningkatan digital yang minimum. Hantarkan ke [email protected] dengan tajuk BIGPIC diikuti dengan keterangan foto anda. Gambar hendaklah dalam format jpg dan tidak lebih dari 2MB.


Posted : hongkong prize