URA untuk mengumpulkan pandangan orang ramai mengenai strategi penggunaan tanah untuk rancangan jangka panjang, Berita Perumahan & Berita Teratas

URA untuk mengumpulkan pandangan orang ramai mengenai strategi penggunaan tanah untuk rancangan jangka panjang, Berita Perumahan & Berita Teratas

SINGAPURA – Mulai bulan ini, orang ramai dapat menyumbangkan pandangan mereka tentang bagaimana Singapura dapat menggunakan tanahnya dalam jangka panjang dalam enam sesi perbincangan maya yang diadakan oleh Urban Redevelopment Authority (URA).

URA mengatakan pada hari Isnin (11 Okt) bahawa ia sedang memulakan fasa kedua pelaksanaan penglibatan awamnya, sebagai sebahagian daripada kajian semula rancangan jangka panjangnya.

Sebelumnya dikenali sebagai Rancangan Konsep, rancangan jangka panjang akan memandu pembangunan dalam 50 tahun ke depan dan seterusnya. Mereka dikaji setiap dekad untuk mempertimbangkan tren yang berkembang dan tuntutan yang berubah.

Sebagai sebahagian daripada fasa kedua, URA memberikan ciri-ciri yang diinginkan untuk Singapura di masa depan kepada empat tonggak utama – inklusif, dapat disesuaikan dan berdaya tahan, berkesinambungan, dan khas dan menawan.

Singapura yang inklusif bermaksud merancang kawasan persekitaran masa depan dengan pelbagai kualiti dan perumahan mampu milik untuk demografi penduduk yang berbeza, kata URA.

Ini juga bermaksud pengagihan kemudahan dan peluang pekerjaan yang lebih baik di dekat kediaman, dengan peningkatan kemudahan dan mobiliti.

“Penting untuk memastikan bahawa rancangan penggunaan tanah dan infrastruktur bandar kita menyediakan ruang untuk semua orang, dan memperkuat keterangkuman sosial dan perpaduan,” kata pihak berkuasa.

Sementara itu, untuk membina Singapura yang dapat disesuaikan dan berdaya tahan, tempat kerja dan kediaman masa depan perlu dirancang, dengan mengambil kira trend ekonomi dan teknologi yang muncul, terutamanya berdasarkan kesan Covid-19, tambah URA.

Rancangan penggunaan tanah perlu membolehkan Singapura bertindak balas terhadap persekitaran operasi yang semakin kompleks dan tidak menentu, sambil merebut peluang masa depan, katanya.

Kelestarian juga penting, kerana Singapura harus mencari cara untuk mengoptimumkan sumber daya yang terbatas dan menjaga alam sekitar, sambil menangani keperluannya.

“Kemungkinan strategi penggunaan tanah untuk menyeimbangkan pembangunan dengan alam semula jadi, menutup gelung sumber daya kita, memajukan ekonomi hijau kita, dan menyokong infrastruktur lestari juga akan dibincangkan,” kata URA.

Ia menyatakan bahawa jangka hayat jangka panjang adalah penting, terutama dengan perubahan iklim. Rancangan penggunaan tanah perlu memastikan kelestarian sambil menyeimbangkan matlamat persekitaran, ekonomi dan sosial dengan sumber tanah yang terhad.

Terakhir, Singapura harus “khas dan menawan”, kata pihak berkuasa.

“Pusat bandar kami juga merupakan node ekonomi, budaya dan sosial yang penting yang meletakkan Singapura sebagai hab global,” katanya.

“Rancangan penggunaan tanah kami perlu memperkuat kedudukan Singapura sebagai destinasi khas dan rumah yang menarik untuk memastikan Singapura tetap menarik bagi perniagaan dan pelancong sambil mengekalkan rasa jati diri dan keakraban di kalangan penduduk.”

Rancangan ini akan berpusat pada cara untuk mengekalkan dan meraikan warisan semula jadi yang dibina dan semula jadi Singapura, dan meningkatkan kawasan rekreasi dan tarikan.

Ini juga boleh bermaksud strategi untuk meremajakan pusat bandar dan Kawasan Pusat Perniagaan.

Enam sesi maya untuk membincangkan rancangan URA akan diadakan dari 24 Oktober hingga 4 Disember.

Fasa sebelumnya diadakan dari bulan Julai hingga September, di mana lebih daripada 5,600 orang menjawab tinjauan umum dan kira-kira 200 orang mengambil bahagian dalam bengkel dan dialog.

Orang ramai boleh mendaftar untuk mengikuti sesi di laman web ini.


Posted : nomor yang akan keluar malam ini hongkong